“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Újabb magyar misszió Dél-Szudánba

Author: Süni Date: 2014. március 24., hétfő 17:55

Az alig három éve létrejött új állam még nem rendelkezik olyan háttérrel, hogy egy ilyen humanitárius katasztrófát kezelni tudjon – mondta el a külügyminisztérium államtitkára. Ezért van szükségük a külföldi segítségre – tette hozzá. Felidézte, hogy az afrikai államban tavaly decemberben súlyos belső konfliktus alakult ki, amikor több mint kétezren haltak meg és sok 10 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

Wintermantel példátlannak nevezte azt az eredményt, hogy a magyaroknak sikerült nemzetközi szinten is elsőként segítséget nyújtaniuk, egy héttel az ENSZ missziót is megelőzve. A 2014. január 13-án, még a tűzszünet beállta előtt érkező misszió tagjai voltak az első külföldiek a fővárosban, Jubában.

A gyors segítség oka, hogy a Szudánba is akkreditált egyiptomi magyar nagykövet, Kvek Péter szorosan követte az eseményeket és a megfelelő pillanatban megtette a szükséges diplomáciai lépéseket. „A legjobb időben és a legjobb formában érkezett a segítség” – idézte a dél-szudáni elnök szavait az államtitkár.

Rámutatott arra is, hogy az 1970-es és ’80-as években sokan tanultak hazánkban az akkor még egységes Szudánból, akik azóta hazatérve jelentős politikai karriert futottak be. Azonban mivel erős érzelmi szálakkal viseltetnek Magyarország iránt a külügyi vezetés erre alapozva arra számít, hogy rajtuk keresztül a magyar globális nyitás egyik térségi kapuja lehet ez az ország. Ehhez ez a humanitárius segítség is hozzá tud járulni – zárta gondolatait a globális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Nagyszerű dolog, hogy Magyarország kész és képes arra, hogy a világ bármely táján segítséget nyújtson, ha szükség van rá – mondta Szenczy Sándor , a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője. Felidézte, hogy a szeretetszolgálat már ötödik alkalommal indul a térségbe segítségnyújtási szándékkal. A januári misszióra azért került sor, mert a magyarul jól beszélő dél-szudáni politikusok kértek Magyarországról segítséget. Egy gyors döntés után, a Kvek Péter hathatós diplomáciai előkészítése által sikerült eredményes munkát végezniük. A januári tapasztalatok alapján összeállított újabb segélyszállítmánnyal indulnak most útra, leginkább a törött végtagok rögzítésére szolgáló eszközökkel.

A sajtótájékoztatón személyes tapasztalatairól számolt be Varga Éva orvos és Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója.

OrientPress Hírügynökség (OPH)

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére