“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Nemzetközi vitaverseny döntő volt Brüsszelben

Author: Főadmin Date: 2022. január 12., szerda 20:57

 

Brüsszel - Hazai fiatalok is részt vettek azon nemzetközi vitaversenyen, melynek fináléját 2021. november 13-án Brüsszelben rendezték meg. 


 

A klímaváltozás témáját feldolgozó globális léptékű #ClimateOfChange program „Pán-Európai” vitaversenyének döntője egyben egy több napon át tartó rendezvény záróeseménye is volt. 

Magyarországról a brüsszeli döntőben, középfokú intézmények kategóriában az ENGAME Akadémia csapata (Belák Dorka, Dunai Boróka, Lévay Anna, Pusztai Rebeka Petra, Seel Helena Brenda és Szalóczy Balázs) képviseltette magát, míg a felsőfokú intézmények kategória válogatottja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Debreceni Egyetem hallgatóiból (Gajdos Ádám, Horváth Máté és Kiss Fanni) tevődött össze. A döntő egyik különleges eleme volt, hogy a 13 országból érkező nemzeti csapatok tagjait mindkét kategóriában külön-külön összesorsolták.  Az így létrejövő nemzetközi csapatoknak lehetőségük nyílt a nemzetek közötti kapcsolatteremtésre is.

A fiatalok már hetekkel a verseny előtt megkezdték a felkészülést az online térben. A viták tételmondatai az éghajlatváltozás hatásait, a fogyasztási szokásokból fakadó káros anyagok kibocsátását, a környezetszennyezést, valamint az ezekkel szoros kapcsolatban álló elvándorlás következményeit vizsgálták, egyben igyekeztek felhívni a figyelmet a köztük lévő összefüggésekre, hasonlóan a Planet Budapest célkitűzéseihez. Az egyes viták során pro és kontra érvekkel alátámasztva olyan témákról folyt a beszélgetés, mint például a klímavészhelyzet, amely nem csupán környezeti válságként értelmezendő, hanem társadalmi krízisként is. Az éghajlatváltozás és a környezeti erózió veszélysokszorozóként hat egyes hátrányos helyzetű országokra és azok lakosságára. Korlátozza őket a méltó élethez és a biztonságos környezethez való alapvető joguk, valamint további szociális és gazdasági jogaik gyakorlásában, nehezíti megélhetésüket.

Ugyan az érintett országok a legkisebb mértékben okozói a környezeti válságnak, de a legnagyobb mértékben érintettek általa, ezért az éghajlatváltozás tovább erősíti a globális egyenlőtlenségeket. „Ha a világ lakossága egy átlagos európai állampolgár szintjén élne, 2,8 Föld méretű bolygóra lenne szükségünk!” Bár a globális éghajlatváltozás már korábban is megkezdődött, az a drasztikus változás, amit a világ most tapasztal, gyakorlatilag teljes mértékben az emberi cselekedeteknek, valamint a bolygó kizsákmányolásának köszönhető. Ez a jelenség egyértelműen annak a globális kitermelő gazdaságnak az eredménye (beleértve a nyersanyag- és kőolajkitermelést, vagy éppen a fakitermelési és halászati tevékenységeket), amely a strukturális egyenlőtlenségeken alapszik és táplálja az összes környezeti válságot okozó tényezőt. Ide tartozik az üvegházhatást okozó gázkibocsátás, a környezetszennyezés, a biodiverzitás csökkenése, és legfőképpen a nagy cégek által alkalmazott fenntarthatatlan termelési és fogyasztási minta. 

 

 

A vitaverseny célja volt minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy a mai rendszer nem csak az emberi és a természeti erőforrások kizsákmányolásán alapul, de egyben eredményezi is azt, veszélyeztetve a környezetet, az emberi egészséget és a megélhetést szerte a világban. 

A fiatal versenyzőket a Baptista Szeretetszolgálat kollegái mellett elkísérte Brüsszelbe Döbrösi Laura színésznő, klímaaktivista is, aki egyben a #ClimateOfChange projekt magyar nagykövete. Laura végig figyelemmel kísérte a versenyt, sőt segített annak lebonyolításában is. A rendezvény alatt többször élő bejelentkezésen keresztül tudósított az eseményekről. A program részeként a versenyzőknek élő online bejelentkezések segítségével lehetőségük volt az Európai Parlament több képviselőjével értekezni a klímaváltozásról. 

 

A magyarok közül középiskolás kategóriában csapatban 2.  helyezést ért el Lévay Anna (Engame Akadémia), Pusztai Rebeka Petra (Engame Akadémia) pedig szintén csapatban 3. helyen végzett.  

A #ClimateOfChange program ezzel azonban nem ért véget, ugyanis a két kategóriában legjobb helyezéseket elért fiatal magyar vitázók, Döbrösi Laura klímanagykövettel, valamint a többi nemzet legjobbjaival és klímaköveteivel együtt a jövő év tavaszán egy izgalmas utazáson vehetnek részt. Az utazás célja, hogy egy klímaváltozásnak kitett országban megismerjék és megtapasztalják annak következményeit, szembesüljenek az emberekre gyakorolt hatásaival. A cél az, hogy az ott látottakról első kézből tudósítsanak a magyar és nemzetközi érdeklődők számára, ezzel is tömegek figyelmét felhívva a jelenségre.

 

Brüsszelből jelentkezünk – Videós interjú Döbrösi Laurával


 

RELATED NEWS

Bizonyítványosztás Csádban, a program egy újabb állomása

Csád - Befejeződtek a Hungary Helps Ügynökség és a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett számítógépes és varró tanfolyamok Csádban, a magyarok által felújított tanteremben, a Baba Musztapha Kultúrházban.

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Lap tetejére