“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Megkezdődött a berendezkedés Slavonski Brodban

Author: Főadmin Date: 2015. november 06., péntek 17:10

 

Folyamatosan, százas csoportokban érkeznek a menekültek Szerbiából Slavonski Brodba, az épülő menekülttábor alkalmi vasútállomására. A migránsokat a horvát hatóságok előbb regisztrálják, majd a városban dolgozó humanitárius szervezetek munkatársai ellátják, elhelyezik őket a bővülő tábor hatalmas, fűthető sátraiban. Ott akár hosszabb ideig is maradhatnak, bár a horvátok célja az, hogy mielőbb tovább szállítsák a migránsokat.  A tábor raktáraiban már ott vannak azok a könnyű szerkezetes házak, amelyek télen is megfelelő szállást nyújthatnak azoknak, akik a háborús övezetekből és máshonnan érkeznek útban Nyugat-Európa, Németország felé.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai az elmúlt hetekben az opatovaci menekülttáborban dolgoztak, de azt bezárták a horvát hatóságok, ezért a munkát, a menekültek ellátását a horvát-bosnyák határvárosban, Slavonski Brodban folytatják, együttműködésben a horvát és más külföldi humanitárius szervezetekkel és az amerikai önkéntesekkel, akik a magyar baptisták segítségével vesznek részt a tevékenységben. Slavonski Brodban várhatóan állandó „bázist” létesít a Baptista Szeretetszolgálat, és az elkövetkező hetekben, talán hónapokban a jelenlét – váltásokban ­– Opatovachoz hasonlóan állandó és folyamatos lesz.

Csütörtökön Budapestről egy ruhaneműből, tartós élelmiszerből és higiéniai eszközökből álló újabb szállítmányt juttattak el a magyar baptisták a helyi gyülekezetekhez, ezeket osztják majd ki az elkövetkezendő napokban a menekültek között. A szállítások a tervek szerint nagyjából heti rendszerességgel tovább folytatódnak majd.

Slavonski Brod egyébként nyugodt arcát mutatta a magyar humanitárius munkatársak felé, a horvát rendőrök, katonák és a külföldi segélyszervezetek önkéntesei igyekeznek jól megszervezni a menekültek ellátását.  A migránshelyzettel kapcsolatos további horvát döntéseket befolyásolhatja a horvát választások eredménye, de az valószínűnek látszik, hogy az elkövetkezendő hetek, hónapok, sőt, talán évek során a menekültek ellátásának problémája megoldandó feladat marad. Slavonski Brod egyébként nem ismeretlen a magyar baptista segélymunkások előtt, hiszen van közöttük például olyan munkatárs, aki a délszláv válság idején még békefenntartó katonaként szolgált a körzetben, egy másik munkatárs pedig különleges tudósítóként járta a térséget. Oly sok más mellett Slavonski Brod hídját és az egyik helyi templomot is a magyar katonák építették újjá, így honfitársaink vélhetően jó emlékeket hagytak a helyiekben, ami segítheti a Baptista Szeretetszolgálat és az amerikai önkéntesek munkáját, elismertségét.        

 

 

 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére