“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Magyar segítség az iraki menekülteknek

Author: Főadmin Date: 2014. szeptember 15., hétfő 14:19
Cimkék: adományadományozásnemzetköziháborúk

Magyar segítség az iraki menekülteknek

Iraki menekülteknek küldött ötezer dollár gyorssegélyt a Baptista Szeretetszolgálat.

Hétezer dollár segélyt adott át az iraki Kurdisztánban a magyar újságírókból, szakértőkből álló civil csoport. A Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Ázsia Társaság adományából keresztényeknek, valamint jazidi és síita menekülteknek is jutott, olyanoknak, akik az iszlamista szélsőségesek támadásai miatt hagyták el otthonukat. Szulejmanijában a Szent József káldeus közösség körülbelül százötven keresztény menekültről gondoskodik, köztük Jakub atyáról, Karakos város egyik elűzött papjáról is.  

Csamcsamal városban tizenkétezer menekültet látnak el a helyieknek, jelentősebb külső segítséget eddig nem kaptak, nemzetközi szervezetek a térségben nincsenek jelen. A magyar delegáció megfordult a kétszázezres város egyik lepusztult iskolájából kialakított menekülttáborban is, ahol a menekültek arra panaszkodtak: élelmiszert és vizet ugyan kapnak, azonban ruházkodásuk, gyógyszer-ellátásuk nem megoldott. Sokaknak minden vagyona az a váltás ruha, amiben útnak indult.

A négymilliós iraki Kurdisztánban jelenleg körülbelül másfél millió iraki és szíriai menekült tartózkodik, ellátásuk hatalmas terhet jelent a központi, bagdadi támogatást hónapok óta hiába remélő kurd kormányzatnak. A magyar segítségből kétezer dollár jutott a szulejmanijai tábornak, ötezer a csamcsamaliaknak. A pénzt a magyar csoport tagjai a menekültek képviselőinek jelenlétében adták át az ellátást szervező helyi vezetőknek. A segítségnyújtáshoz a Baptista Szeretetszolgálat ötezer, a Magyar Ázsia Társaság kétezer dollárral járult hozzá. 
A Budapestről iraki Kurdisztánba indult társaság tagjai voltak: Csillik Dilara, a Magyar Ázsia Társaság elnöke, György Zsombor, a Magyar Nemzet és a Hír Tv tudósítója, Szűcs Tamás, a Globoport főszerkesztője és a közmédia tudósítója, Huszain Sors, a PUK képviselője, valamint Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő.

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére