“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Magyar baptista az Ebola-sújtotta Sierra Leoneban

Author: Főadmin Date: 2014. október 03., péntek 14:40
Cimkék: Ebola-járványadományvonal1355Sierra_Leone

 

A Baptista Szeretetszolgálat a napokban ötezer dollár összegű gyorssegélyt küldött az Ebola-járvány sújotta nyugat-afrikai térségbe. A járvány által leginkább érintett országok közül Sierra Leonéban dolgozik egy magyar baptista missziómunkás, Füredi Kamilla. Mivel a terület karantén alatt áll, a segélyszállítmányok egyre nehezebben jutnak el a térségbe. Kamilla Makeni városában él, ahol jelenleg viszonylagos biztonságban van. Az általuk épített és fenntartott baptista iskolában jelenleg az Ebola miatt szünetel a tanítás. A közelmúltban 3 napos teljes kijárási tilalmat is elrendeltek a városban. Ráadásul a helyiek között egyre jobban terjed, hogy a fehérek hozták be az Ebolát az országba. A helyzet vidéken sokkal rosszabb. Az emberek nem jutnak élelmszerhez, nincs ivóvíz, nincsenek fertőtlenítőszerek. A helyi baptisták tegnap egy teherautónyi vödrökből, szappanból és klórból álló segélyszállítmányt vittek a vidéki településekre, és munkatársaik igyekeznek a higiéniai veszélyekre felhívni az emberek figyelmét. Sokszor azonban nem értik, nem érzik át ennek a jelentőségét, mert az éhezés a legfontosabb problémájuk. A helyi baptisták csak a térségben (Bombali megye) több ezer emberrel állnak mmindennapos kapcsoaltban. “Egyre több ember vár tőlem segítséget. Kérlek, segítsetek!” – mondta a magyar misszionárius a telefonbeszélgetés végén.

 

A Baptista Szeretetszolgálat a helyi baptistákkal közösen, magyar munkatársunk bevonásával segít az Ebola-járvány sújtotta térségben. Munkánkat a következő számlaszámon keresztül “Ebola” megjelöléssel támogathatja:

KDB BANK - 13555555 - 55555555 - 55555555

 

A 1355-ös adományvonal hívásával pedig 300 Ft-al segíthet egy Sierra Leoneban élő rászorulónak.

 

Mint ismeretes, az Ebola-járvány terjedése egyre inkább biztonságpolitiaki kérdéssé is válik, ezért is hirdette meg az ENSZ közgyűlésén azt a globális programot, melyhez a magyar kormány is csatlakozova a napokban védőfelszerlésekből és fertőtlenítőszerekből álló szállítmányt küldött a térségbe.

Az Ebola betegek száma nagyon gyorsan nő, és 70-80 százalékuk meghal. A térségben már közlekedés sincs, nem tudják bevinni a védőfelszereléseket, menekülnek az orvosok. Egyes becslések szerint jövő év elejére akár egymilliót is elérheti a betegek száma.

 

A három érintett országban – Sierra Leonéban, Libériában és Nigériában – eddig 200-an haltak meg az egészségügyi személyzet közül. Beszámolók szerint a közbiztonság területén is katasztrofális a helyzet: a helyiek lándzsarohamokat intéznek a bennszülöttek a kórházak ellen, amiért az intézmények nem adják ki, hanem elégetik az Ebolában elhunytakat. Ők ugyanis ahhoz szoktak hozzá, hogy eltemetik, előtte pedig végigmosdatják, végigcsókolják a halottakat, amivel azonban megnő a vírus terjedésének lehetősége.

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére