“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Könyvek az elégett kötetek helyére

Author: Főadmin Date: 2017. január 19., csütörtök 16:20

 

Kommandó Kovászna megye legmagasabban fekvő, a történelmi Magyarország legkeletibb települése, hiszen 1070 méter magasan fekszik a Kárpát-kanyar hegyei között, a Nagy-Bászka völgyében. Szinte teljesen magyarok lakják, arányuk még mindig 95 százalék. 

Iskolája, a Horn Dávid Iskola 103 gyereknek biztosít magyar oktatást. Január 9-én, délután 3 órakor befejeződött az oktatás, a gyerekek hazamentek, a kazánfűtő is megrakta a tüzeket a két fás kazánban, felment az emeletre és becsukta az ajtókat az archívumban, a raktárban, az informatika laborokban, a könyvtárban, majd bezárta az emeleti ajtót és hazament. Semmi különlegeset, semmi rendellenességet nem észlelt. A takarítónő fél négykor ment haza, semmit nem vett észre ő sem. Délután 4 óra 30 perckor vette észre egy falubeli, hogy nagyon füstöl az iskola teteje. Mikor az első emberek beértek az iskola udvarára, még csak nagyon fekete, sűrű füstöt láttak, aztán hirtelen lángba borult a tető.  Akkor már értesítették a hivatásos tűzoltókat és beindították a falu tűzjelző szirénáját. 

Percek alatt körülbelül háromszáz ember gyűlt össze, hogy segítsen. Kiürítették az egész iskolát 30 perc alatt. Az önkéntes komandói tűzoltók felmásztak a tetőre és két szivattyúval próbálták megállítani a tűzet, miközben egy apuka az önrakodós autóval megszakította az iskola tetejét, hogy ne terjedjen tovább a tűz, ami sikerült is, mire kiértek a hivatásos tűzoltók. Ekkor ők vették át az irányítást… Leégett az iskola egy része, odaveszett a könyvtár 9 ezer kötettel, az informatika labor 15 számítógéppel, az archívum minden iskolai dokumentummal 1920 óta, egy raktár spotfelszerelésekkel és népi viseletekkel, az illemhely, a kazánház, a tanári szoba, az igazgatói iroda, a konyha és három osztályterem. 

A megmaradt épületrészben az oktatást január 16-án kezdték újra, és nagyon várják a segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat a komendóiak kérésére egy szállítmány összeállítását kezdte meg: az elégett könyvek pótlására eddig mintegy ezer kötet útnak indításáról döntött a segélyszervezet.       

 

 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére