X

“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Helyzetfelmérés a déli határszélen és a Vajdaságban

Author: Főadmin Date: 2016. június 15., szerda 07:47

 

A röszkei határátkelőnél felállított tranzit zónában körülbelül 100-150 migráns tartózkodott.  Szabó Előddel, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kijelölt zónavezetővel a segélyszervezet részéről Horváth Sándor folytatott megbeszéléseket a kialakult helyzetről, a tendenciákról és a segítségnyújtás esetleges módjáról és szükségességéről.

A tompai határátkelőnél kialakított tranzit zónában 50-100 főt fogadtak. Az ellátás és az elhelyezés körülményei a segélyszervezet szakembere szerint elég puritánok, csakúgy, mint a röszkei zónában. Gyorssegélyként a táborban lakó családoknak palackozott ivóvizet adott át a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, aki elmondta: „A főként Szíriából, illetve arab nyelvterületről érkező családtagok elmondták, több hónapja úton vannak a gyerekekkel, és szeretnének egy jobb élet reményében Nyugat-Európába jutni és új életet kezdeni” 

A programvezető Nyúl Zoltánnal, a bácskossuthfalvai (stara moravicai) baptista szervezet vezetőjével bejárta a szabadkai „dzsungel” néven elhíresült egykori téglagyár területét, ahol a tavalyi évben százával táboroztak migránsok, mielőtt tovább indultak volna Magyarország felé. A „dzsungel” teljesen üres volt. Ez annak köszönhető, hogy a terület közelében a szerb hatóságok által létrehozott „Commissairat for Refugees and Migration” szervezet létrehozott egy, akár több száz fő befogadására is alkalmas nyitott tábort. Az ott dolgozó munkatársakkal megtörtént az egyeztetés az esetleges segítségnyújtás módjáról.

A szerb határszakaszon, eseti jelleggel mindkét oldalon a Baptista Szeretetszolgálat – az öt állami támogatást kapott karitatív segélyszervezet mellett – a szükséges mértékig és módon segélyezési feladatokat végez a közeljövőben a görögországi segítségnyújtás mellett. A Baptista Szeretetszolgálat ezt a programját állami támogatás nélkül végzi. 

RELATED NEWS

Nemzetközi vitaverseny döntő volt Brüsszelben

Brüsszel - Hazai fiatalok is részt vettek azon nemzetközi vitaversenyen, melynek fináléját 2021. november 13-án Brüsszelben rendezték meg.

A vajdaságba is eljutott a segítség: maszkot és fertőtlenítőszert vittünk

Bácsalmás - Több ezer egészségügyi maszkot és nagy mennyiségű fertőtlenítőszert szállított november 19-én, pénteken a határmenti Bácsalmásra a Baptista Szeretetszolgálat, segítve a határon túli magyarság járvány elleni védekezését.

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Lap tetejére