“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Helytállás és drámai történetek az opatovaci menekülttáborban

Author: Főadmin Date: 2015. október 19., hétfő 15:12

 

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője beszámolt róla: átlagosan műszakonként 2000-2500 (mintegy 40 autóbusznyi) menekültet fogadnak a tábor első, regisztrációt megelőző állomásán, ahol az adományokból kapott, illetve vásárolt vizet, forró teát, gyümölcsöt, kenyeret, péksüteményt, valamint szükség szerint esőkabátot, takarót, meleg ruházatot osztanak ki a regisztrációra várakozó emberek között. A kedvezőtlen időjárás, a folyamatos esőzés és sár, a kimerültség nehezíti az önkéntesek és a helyi rendőrök munkáját, ám ennek ellenére rendezetten folyik a menekültek fogadása és segítése. A helyi partnerek már több hete végzik feladataikat az állomáson, és mindenben a magyar és amerikai munkatársak segítségére vannak. 

Akik több drámai, szomorú történettel találkoztak az elmúlt napokban. Rengeteg olyan családtaggal beszélgettek, akik elvesztették otthonukat, valamelyik hozzátartozójukat és a háború elől menekülnek. Egy idős férfihez orvost kellett hívni, mert a hajón, amellyel megpróbált átjönni Európába, a fél teste lebénult és kerekesszékbe került. Egyedül indult útnak a családját keresve, és amikor megérkezett a táborba, kétségbeesetten próbált segítséget kérni, hogy a családját minél hamarabb láthassa. Egy másik esetben sokgyermekes anyukának segítettek a magyar és az amerikai önkéntesek. Horváth Sándor hozzátette, sok olyan esettel találkoztak, amikor a családtagok a nagyon nehéz út során elvesztették egymást, az opatovaci táborban találkoztak újra örömkönnyek, ölelések és nagy megkönnyebbülés közepette. „A csapat hangulata kiváló, és bár mindenki nagyon fáradt, de az önkéntesek igyekeznek megkönnyíteni a menekültek táborba jutását és a regisztráció folyamatát, miközben segélyt osztanak. A gyermekek mosolya és a felnőttek köszönő szavai azonban az ő munkájukat könnyítik.” 

 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére