“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Bejárás Slavonski Brodban

Author: Főadmin Date: 2015. október 31., szombat 19:26

 

A bejárás alkalmával többek között láthatták az ENSZ és az IKEA mobil (gyorsan összeszerelhető) menedékházait, amelyből a horvát hatóságok sátor helyett több százat terveznek felépíteni a tábor területén. A mobil menedékházat eredetileg az ENSZ és az IKEA szakemberei tervezték közösen, és az első prototípusok ára közel kétmillió forint volt, ami háromszor több, mint egy standard UNCHR sátor jelenlegi ára. A házakat már sikeresen tesztelték etiópiai, libanoni és iraki menekültek között a „Jobb Menedék (Better Shelter)” nevű program keretében és az építmények akár három éven keresztül is biztonságos lakhelyet biztosítanak a rászorulóknak. Tehát ezeket a házakat minimum három éves használatra tervezték – még szélsőséges időjárási körülmények között is – a standard sátrak átlagos hathónapos élettartama helyett. A szakemberek abban bíznak, hogy ha a tömegtermelés beindul, akkor az árakat akár a háromszázezer forintos szintre is le tudják szorítani.  Információink szerint a Slavonski Brod-i tábor sátrainak ára mintegy ötszázezer forint lesz majd.   

A házak összeszerelése, felépítése a szokásos IKEA útmutatók használata mellett sem egyszerű feladat. A napokban szakemberek érkeznek a táborba, hogy tréningen készítsék fel a helyi házépítő csapatot. Strapabírás, szigetelés és hőtartósság szempontjából minden bizonnyal melegebb és erősebb, mint egy hagyományos sátor, azonban még nem lehet tudni, milyen fűtési megoldásban gondolkodnak a tábor üzemeltetői.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai kíváncsian várják a házak tartósságának, újra felhasználhatóságának tesztjét – mondta el Horváth Sándor, a segélyszervezet programvezetője.  

 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére