“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Baptista konduktorok Vietnámban

Author: Főadmin Date: 2016. november 02., szerda 13:39

 

A mozgáskorlátozottsággal élő fogyatékosokat Vietnámban is megbélyegzik, és szinte bizonyos, hogy egy ilyen gyermek súlyos szegénységet jelent a családnak. Az anyának vagy a nagymamának 24 órás felügyeletet biztosítva otthon kell maradnia, hiszen a sérült gyermek nem tud rendesen mozogni, enni, öltözködni. Márpedig Vietnámban – ebben a szegény, de fejlődő délkelet-ázsiai országban – gyakran a sok küzdelem is kevés ahhoz, hogy megfelelő színvonalon élhessen egy közösség. Többnyire minden családtag – beleérte a gyereket is – dolgozik, ezért ha egy kereső kiesik, azonnal felborul a család kényes pénzügyi egyensúlya.
A Respond24 konduktorai a közelmúltban ismét Vietnámban dolgoztak: Szenczy Katalin és Szilágyi Lilla Tay Ninh tartományban, illetve Danang városában segítettek az 5-12 éves gyerekeken. A nagyon intenzív program eredményei ismét bizonyították, hogy a híres Pető-módszer hatékony és eredményes. Mindez nagy meglepetés a szülőknek, hiszen a gyerekeknek nem csak a fizikai, hanem a szellemi és érzelmi fejlődése is látványos. A szülők számára pedig lehetőséget jelent: amíg gyermekükkel a mozgássérült központban foglalkoznak, munkájukkal megnyugtatóan biztosítani tudják a család megélhetését. 

Novemberben lett tíz éve, hogy Vietnámban mozgássérült gyermekek és tanáraik részére konduktív oktatási és rehabilitációs program kezdődött. A képzésben résztvevők először Hanoiban készültek fel arra a munkára, amelyet később magyar támogatással és szakmai felügyelettel országszerte hét különböző intézményben folytattak. A következő projekt 2009-ben volt, akkor az Európai Unió támogatásával Bac Giang tartományban négy hónap alatt 120 hallgatót készítettek fel a Baptista Szeretetszolgálat szakemberei. Két esztendővel később az Irishaid támogatásával ismét a főváros, Hanoi lett a képzés helyszíne.

Szenczy Katalin és Szilágyi Lilla konduktorok idén szeptemberben tértek vissza a dél-kelet ázsiai országba, hogy – ezúttal az USAID támogatásával – újabb Flame-programmal segítsék az ottaniakat. Miután Tay Ninh-ben hallgatókat készítettek fel, októberben Danang városában egy újabb tanfolyammal folytatták a munkát. A tervek szerint a projekt jövőre folytatódik.   

 

RELATED NEWS

Akkumulátorok, más elektronikai eszközök Munkácsra és környékére

Pákozd, Munkács - Akkumulátorokat, invertereket, töltőket és feszültségszabályozókat szállított a határon túlra a Baptista Szeretetszolgálat, a rakomány beszerzését a Hungary Helps Programmal való együttműködésben végeztük el.

Keresztény közösségeket segít a Baptista Szeretetszolgálat

Magyar fejlesztésű mezőgazdasági innovációval segíti a Baptista Szeretetszolgálat az üldözött, vagy humanitárius segítségre szoruló keresztény közösségeket Libanonban, Szíriában és Kenyában.

Földrengés Törökországban: tíz túlélőt talált eddig Antakya-ban a mentőcsapat

Kedden, magyar idő szerint 19 órakor egy 22 éves fiút, majd később egy ugyancsak 22 éves nőt emelt ki a romok alól a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja. Ők voltak az elsők...

Lap tetejére