“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Baptista adomány Görögországban: éhező és szomjazó gyermekeken segített a csoport

Author: Főadmin Date: 2016. április 08., péntek 14:06

 

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője április 8-án, pénteken az alábbi gondolatokban foglalta össze legutóbbi útjának benyomásait és tapasztalatait:

„A macedón-görög határon átkelve, jobbra az első leágazás mutatja az irányt Idomeni felé. A táborban viszonylagos szervezettséggel, több szervezet részvételével folyik a segélyezési munka, a táborlakók ellátása többé-kevésbé megoldott. Tovább haladva a főútvonalon, Polykastrót elhagyva az egyik benzinkút környékén közel 1000-1500 menekült vert sátrat és ott várják sorsuk jobbra fordulását. Az ideiglenes táborban feltűnően sok a kisgyermekes család, minden második sátorban három-öt gyermek is lehet. Gyors helyzetfelmérést végez a csapat. Kérdésünkre elmondják, hogy ott nincs állandó humanitárius jelenlét és segítségnyújtás. A képen látható palesztin család egyik tagja elmondja, hogy több hete táboroznak azon a helyen, mert miután a macedónok lezárták a határt, nem tudnak tovább menni. Legjobban élelemre és ivóvízre van szükségük, különös tekintettel a gyermekekre: „éhesek, szomjasak vagyunk”, folytatja csendesen az anya. A táborban a sátrak felett füst gomolyog, ami általában a nagyobb méretű – nagyjából ötliteres ­– konzervdobozokból készített improvizált tűzhelyekből száll fel, ezeket használják melegedésre, vízmelegítésre és főzésre, ha van mit főzni. 

A csapatunk felkerekedik és elindul megvásárolni az adományok alapanyagait. Kétféle csomagot készítünk: az egyik élelmiszert, a másik higiéniai eszközöket tartalmaz. Az élelmiszercsomagokba kenyér, tonhalkonzerv, gyümölcs, kisdobozos ivólé, kekszféleség kerül, míg a higiéniai csomagba egészségügyi papírt, fertőtlenítő kendőt, nedves törlőkendőt, pelenkát teszünk, de ezen felül kemping gázégőket és ivóvizet is vásárolunk és adományozunk.

A Baptista Szeretetszolgálat figyelme a migránsválság kezelése kapcsán továbbra is az elesettekre, az életkoruknál vagy állapotuknál fogva veszélyeztetett csoportokra, elsősorban a gyermekekre, a nőkre, az idősekre és a betegekre összpontosít”.   

 

Fotók: Horváth Sándor

RELATED NEWS

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Látásjavítás modern eszközökkel, magyar szakértelemmel

N'Djamena - A Baptista Szeretetszolgálat a csádi projektek folytatásaként május 21-én elindította az optikusképzést. A tréning célja, hogy a látszerészet területén dolgozó helyi szakembereknek bemutassák a modern technológiára épülő szemvizsgálat és a különböző típusú szemüveglencsék és a szemüvegkészítés aktuális technikai alapismereteit.

Lap tetejére