“WITH FAITH AND COMPETENCE”

A cunami árvái nem felejtenek: önkéntesek Srí Lankán

Author: Főadmin Date: 2018. augusztus 05., vasárnap 16:52

 

Colombo – A Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei dolgoznak ezekben a napokban abban a Srí Lanka-i gyermekotthonban, amely példaértékű összefogással valósult meg az elmúlt száz év talán legszörnyűbb természeti katasztrófája után. A segélyszervezet munkatársai 14 évvel ezelőtt sikeresen teljesítették vállalásukat, jó helyre kerültek a magyar támogatások, s azóta sem „engedték el” a cunami szörnyű emlékével felnőtt nemzedék kezét.  

A 2004-es esztendő karácsonyának második napján hatalmas erejű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének körzetét, a rengés epicentruma az Indiai-óceán mélyén volt. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy a tenger alatti földmozgás a Richter-skála szerint 9,15-ös erősségűnek bizonyult, egyes források szerint 1900 óta az volt a negyedik legnagyobb földrengés a világon. A földmozgást kísérő óriási szökőár nyolc délkelet-ázsiai ország tengerpartján végig söpörve elérte még Afrika keleti partvidékét is.

Tizennégy évvel a cunami után ma is működik két olyan hely Srí Lankán, amelyre igen büszkék lehetünk. Az egyik egy háromszintes, száz gyermek tanítására-ellátására alkalmas épület Colombo Pitakotte kerületében, a Vadzsira Srí Gyermekotthonban, de eredetileg Help-falu elnevezéssel létrehoztunk a szigeten egy szociális-közösségi kulturális központot is, ahol a szökőár után túlélők laktak.  

A Baptista Szeretetszolgálat által épített gyermekotthon átadására 2005. december 7-én került sor Colombo külvárosában. Azóta tudjuk: a magyarországi támogatások jó helyre kerültek, a baptista segélyszervezet felügyelete mellett a helyiek is megtették a magukét. „Egy éve határoztuk el, hogy magyar árvaházat hozunk létre Srí Lankán”, mondta az átadásra érkező magyar újságíróknak akkor a helyszínen Szilágyi Attila. „Most itt vagyunk az avatáson, s ez hihetetlenül jó érzés. Egy, már működő gyermekotthon adott helyet az épületnek, a magyar létesítményt száz személyesre terveztük. Rengeteget izzadtunk és dolgoztunk, elsősorban az esők miatt csúszott az átadás, két monszunt is át kellett vészelni. Nagyon sok küzdelem után a házat a szívembe zártam mindörökké”.

A karácsony ünnepén bekövetkezett kataklizma soha nem látott adakozási hullámot indított el a világban, több mint 11 milliárd euró gyűlt össze humanitárius segélyekre és újjáépítésre. És valami megváltozott Magyarországon is… Soha addig itthon még nem tapasztaltak olyan mértékű összefogást az adományozásban, mint amilyen akkor valósult meg, soha addig nem gyűlt össze annyi támogatás, mint abban az időben. Talán az volt az az idő, amikor a magyarok ráébredtek, már nem segélyre szorulnak, ők maguk is képesek segíteni. Erről beszélt dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke is.

„Ez volt az a katasztrófa, amely fordulópontot jelentett a magyarországi adományozási kultúrában. Előtte is akadtak olyan adományozók, akik fontosnak tartották azt, hogy mi magyarok ne csak folyton panaszkodjunk azért, mert mi Magyarországon mennyire szerencsétlenek és elárultak vagyunk, hanem tegyünk valamit, ha szükséges. Mert amellett, hogy valóban sokan nagyon rossz körülmények között élnek, mégis csak a világ gazdagabb országai közé tartozunk globális összehasonlításban.  Nagyon jó volt megtapasztalni azt, hogy magánszemélyek, cégek, egyházi közösségek, minisztériumok: rengetegen megnyitották a szívüket és a pénztárcájukat. Az a hihetetlen sok adomány, amely a Baptista Szeretetszolgálathoz és más szervezetekhez érkezett megmutatta, mennyire létezik a segítségnyújtás vágya a magyar emberekben.”

A segélyezés egyébként nem könnyű feladat: sok külföldi és magyarországi szervezet nem tudta okosan elkölteni a rá bízott pénzt, számos esetben a nagy terveket nagyon szerény eredmények követték. A Baptista Szeretetszolgálat által létrehozott létesítmény azonban – jelenleg Nilmini Dissanayake igazgató irányításával – azóta is kiválóan működik, s bár a cunami árvái már régen felnőttek, a gyermekotthon továbbra is segíti a rászorultakat és ezzel élővé teszi a két ország kapcsolatát.

Ennek egyik jelképes kifejeződése volt, amikor Kövér László házelnök 2013-ban első magyar közjogi méltóságként a szigetországba látogatott, s útja során találkozott az ország elnökével, a parlamenti elnökkel és több miniszterrel is. Elkísérte őt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök, akik büszkék arra, hogy annak idején nem csak azonnali segítséget tudtak nyújtani, hanem két időtálló, ma is jól működő intézményt hoztak létre, amit nagyra értékel Srí Lanka népe és kormánya.     

„Sikerült a Fogadj örökbe! programot Srí Lankán is elindítanunk” emlékezett Szenczy Sándor. „Tudtuk, hogy a szükségnek nincs sem vallása, sem bőrszíne. Magyarok havi háromezer forintját küldtük el, s ennyiért nem csak a gyerekek alapvető ellátását tudtuk biztosítani, hanem ruházni és tanítani is képesek a helyi munkatársak őket.  Ez könnyebbé tette a szörnyű tragédia elviselését, feldolgozását, s megmutatta az utat a jövő felé.”

A Baptista Szeretetszolgálat legutóbbi önkéntes csapata 2018. július 21-én hajnalban érkezett meg Srí Lanka fővárosába. A „Vajira Sri Children's Development Center”-ben vállalt önkéntes munka során megismerkedtek a létesítményben folytatott oktatási rendszerrel, bekapcsolódtak az ott folytatott tevékenységekbe, segítséget nyújtottak a felújítási munkálatokban. Ezzel egyidőben a „Sheffield International School” mindennapjaiba is betekinthettek, ahol a két tannyelven folytatott iskolai képzésen túl hatalmas gyakorlati tudásra tehetnek szert az ott tanuló diákok, már óvodai csoportok kialakításával is.

 

 


RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére