“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Robotika: nagyszerű eredmények a világbajnokságon!

Author: Főadmin Date: 2016. július 04., hétfő 14:31

A RoboCup 2016-on több mint 40 ország 3500 robotépítője, programozója mérte össze tudását, és cserélt tapasztalatot. A junior szekcióban való részvétel feltétele, hogy a csapatok a saját hazájuk minősítő versenyén bajnoki címet szerezzenek, így ennek megfelelően kategóriájuk, korosztályuk szerint a világ legjobb robotépítői, programozói találkozhatnak. Robotika csapatunk már harmadik alkalommal vesz részt a világversenyen. Az idei évben először a Rescue Line kategória két korosztályban (Primary, és Secondary) is képviselhettük hazánkat.

A Rescue robotok katasztrófa-szimulációs helyzetben, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. A robotok csak a szerkezetükre, és a programozásukra hagyatkozhatnak. Az eredményes szereplés alapfeltétele a jó robotkonstrukció, és annak hatékony programozása.

Az idei évben a csapatoknak, robotoknak három nap alatt összesen nyolc mentési feladatot kellett végrehajtaniuk az egymástól eltérő, előre nem ismert pályákon. A végső sorrend meghatározásakor a hét legmagasabb pontszámú futamot vették figyelembe. A három napon keresztül tartó folyamatos versenyzés egyrészt komoly fizikai és szellemi kihívás, másrészt lehetőséget biztosít a verseny közbeni fejlesztések megvalósítására is.

Primary (11-14 év) korcsoportban ifj. Abán Csaba, Poór Lili tagokból álló 2_Bit nevű csapatunk a 25 ország bajnok csapatát felvonultató mezőnyben, folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtva, a kínai csapattal szoros versenyt vívott az egyéni világbajnoki címért. A nyolcadik futam után az eddigi legnagyobb robotika sikerünket élhettük meg, hiszen a 2_Bit nevű csapatunk az országok közötti egyéni versenyszámban világbajnoki 2. helyezett lett, mögöttük jelentős hátránnyal (több mint 600 ponttal lemaradva) Japán csapata végzett a harmadik helyen.

Secondary korosztályban (15-19 év) a Jakab Ágnes, Papcsák Nóra Annamária tagokból álló *NiceDroid* csapatunk versenyzett. Programozóink az idei évben korcsoportot váltottak, így 15 évesen az akár 18-19 éves robotosok között kellett helytállniuk. A 34 csapatból álló mezőnyben korukhoz mérten kimagasló eredménnyel, a három nap alatt az egyéni csapatverseny előkelő 13. helyét szerezték meg. Korosztályukban az első három helyen Kína, Irán, és Horvátország csapatai végeztek.

Mindkét csapat felkészítője, és mentora Abán Csaba volt.

 

A RoboCup kezdeményezés eredetileg egy magas társadalmi jelentőségű kutatóprojekt, melynek a versenyzésen túl az elsődleges célja a világ robotépítőinek összefogása, a tudományos terület fejlődésének elősegítése. Ennek megfelelően minden évben az egyéni csapatversenyt követő napon megrendezik az úgynevezett SuperTeam robotversenyt is.

A SuperTeam két eltérő nemzetiségű csapatból áll, melyeket sorsolással határoznak meg. A mentési helyzetet csak előző este ismertetik a résztvevőkkel, és másnap délelőtt két próbálkozási lehetőséget kapnak a megoldásra, melyhez szükség van a két Rescue robot kommunikációjára, együttes munkavégzésére is. Ennek megfelelően az eredményes szereplés alapfeltétele, hogy mindkét robot, csapat képes legyen a saját feladata végrehajtására.

*NiceDroid* csapatunkat Horvátország csapatával sorsolták párba. A futamok során mindkét nemzet programozói pontosan kivitelezték a mentési feladat rájuk eső részét, és a robotok közötti kommunikáció is hatékonyan megvalósult. A magyar-horvát SupeTeam magabiztos, a mezőnyből kimagasló teljesítménnyel a világverseny 1. helyén végzett.

2_Bit csapatunkat Portugália programozóival sorsolták össze. A portugál csapat sajnos nem tudott pontot szerezni a futamok során, ennek ellenére is a 2_Bit által teljesített szakasz elég volt ahhoz, hogy a magyar- portugál összetételű Superteam a versenyszám ötödik helyén végezzen.

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére