“WITH FAITH AND COMPETENCE”

„Nincs itt, feltámadt!”

Author: Főadmin Date: 2017. április 11., kedd 13:03

 

Az elmúlt években munkatársainkkal együtt többször is járhattunk Jeruzsálemben, ahol Jézus üres sírját is megtekinthettük. Megrázó és megható végigsétálni a Via Dolorosán, ahol Jézus a keresztet vitte, rácsodálkozni a Gecsemáné kert kétezer éves olajfáira, melyek még látták, amikor megharcolta, hogy végigcsinálja mindezt érted és értem, de a sírba lépni, ott időzni – az szavakkal leírhatatlan.  A sírban körülölel, és mélyen magába rejt az időtlen szeretet.

Észak-Koreában egyszer, a sokadik üveg vodka után a minket kísérő diplomaták megkérdezték: „Te hiszel Jézusban?” „Persze”, mondtam. „Az ugyanolyan, mint ahogy mi is hiszünk a vezetőinkben", replikázott. Tisztelettel, bár kicsit feszülten válaszoltam: „Tegnap voltunk a Nagy Vezér mauzóleumában, ahol üvegkoporsóba fektetve feküdt a halott teste. Ez a különbség! Az én vezetőm sírja üres, mert Ő feltámadt, és él...”

A feltámadás ténye, ennek elfogadása a keresztény hit alapja. Ha ebben nem tudok hinni, akkor értelmetlen a hitem, ahogy Pál írja az 1. Kor. 15:17-ben: „Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek, még bűneitekben vagytok."  Ha nem támadt fel Jézus, akkor semmit se ér a hit. Semmit. 

Történelmi tény, hogy Jézus élt, tanított. Feltámadásában hinni viszont már csak kevesek tudnak. Pál tovább megy: „Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk." (19.) 

Nyomorult egy élet, melynek egyetlen perspektívája az elmúlás, a sír. „Ámde Krisztus feltámadt a halottak közül!" (20.)  Kell lennie többnek, kell lennie valami jobbnak! 

„Így van a halottak feltámadása. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban; elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben; elvettetik erőtlenségben, feltámasztatik erőben." (42-43.) Egy másik minőségben. A halandóból örökkévaló, a romlandóból romolhatatlan lesz. A gyalázatból dicsőség. Az erőtlenből erős. Ahogy Jézussal is történt. A gyalázat, a szégyen, az ütések, a sebek, az erőtlenség és elhagyatottság után harmadik napon kilépett a sírból. 

„Mert megölhették hitvány zsoldosok,

és megszűnhetett dobogni szíve –

Harmadnapra legyőzte a halált.

Et resurrexit tertia die.”

                    (Pilinszky: Harmadnapon)

 

Boldog Húsvétot, Feltámadási ünnepet kívánok a Baptista Szeretetszolgálat minden munkavállalójának, családtagjainak, ellátottjának, mindenkinek!

 

Szenczy Sándor 

 

RELATED NEWS

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Mentőcsapatunk tagjait köszöntötték a törökországi földrengés évfordulóján

Budapest - A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben látták vendégül azokat a magyar kutató-mentő csapatokat és családtagjaikat, akik az egy évvel ezelőtt bekövetkezett földrengések után harmincöt túlélőt emeltek ki a romok alól.

Lap tetejére