“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Munkatársaink is megosztották tapasztalataikat az önkéntességről

Author: Főadmin Date: 2023. április 25., kedd 20:08

 

Budapest - Önkéntes konferenciát rendeztek április 25-én a Baptista Teológiai Akadémián. Az eseményen részt vettek a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is. 

 

Elöljáróban Serafin József módszertani vezető mutatta be a Magyarországi Baptista Egyház szociális területen végzett munkáját, elsősorban az önkéntesek bevonását az intézmények tevékenységébe. „Lássunk sok jó ügyet, mert egymást erősítjük!”, jegyezte meg a szakember.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Mohay Gergely főosztályvezető szólt, köszöntőjét személyes élményekkel kezdte, majd így folytatta: „Az önkéntesség lényege a szolgálat, nem csak testi és fizikai, hanem lelki segítséget nyújtani azoknak, akik arra rászorulnak”, mondta, majd arról beszélt, hogy a keresztény gondolkodásban az önkéntesség, az önmagunkról való megfeledkezés mindig fontos szerepet játszott. „Minél nagyobb a szeretet, annál nagyobb az önfeláldozás is”, emlékeztetett, hozzátéve, hogy amit ma teszünk, hatással van a jövő társadalmára. Rámutatott, hogy a válságok korát éljük, hiszen túl vagyunk a koronavírus okozta krízisen, miközben a háború vége még távolinak látszik: mindezek nagy hatással voltak és vannak az önkéntes tevékenységekre, ezek a körülmények pedig a civil szervezeteket is nagyobb kreativitásra késztette. Szerinte nem elég pusztán az akarat, hiszen a szervezeti keret, valamint a végrehajtáshoz szükséges erő is nélkülözhetetlen.

Durkó István, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója kijelentette: az önkéntesség  felbecsülhetetlen érték, sok-sok ezer ember munkáját jelenti. „Isten nagyon szereti és megbecsüli az önkénteseket”, utalt a Biblia útmutatásaira, amelyek arra bátorítanak, hogy hozzunk áldozatot másokért.

A konferencián volt interaktív játék, egyebek mellett előadás hangzott el az önkéntes programok beindításáról, az önkéntesség látható és láthatatlan költségeiről, nemzetközi és hazai felmérések eredményeiről, bemutatták a Szívpárna-projektet, a Piros Orr Orvosdoktorok Alapítványt, valamint a Magyar Vöröskereszt menekültügyi programját az önkéntesség viszonylatában.

A Baptista Szeretetszolgálat több olyan munkatársa is részt vett az eseményen, akik programjaik során önkénteseket foglalkoztattak, és teszik ezt jelenleg, valamint teszik majd a jövőben is. Szalai Szilvia hosszú hónapok óta a BOK-csarnokban az ukrajnai menekültek ellátásához veszi igénybe az önkéntesek segítségét. Horváth Sándor sok más mellett például a horvátországi földrengést követő segítségnyújtás során kísért önkénteseket a katasztrófa sújtotta térségbe, de beszélt a Cipősdoboz akcióról, a kárpátaljai tevékenységről – ahol a menekültek maguk is végeznek önkéntes munkát –, valamint az amerikai Sandy-hurrikán során szerzett helyszíni tapasztalatairól. Kijelentette: fontosnak tartja a tréninget, az önkéntesek felkészítését, véleménye szerint erre a jövőben a korábbinál komolyabb hangsúlyt kell fektetni.  

A napot a karitatív tevékenységéről is ismert Csuja Imre színművész megható, felejthetetlen előadása, teadélután és kötetlen beszélgetés zárta.

 

Fotók: Antal Saci

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére