“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Másfél millió védőmaszkot vett át hasznosításra a Baptista Szeretetszolgálat

Author: Főadmin Date: 2021. május 19., szerda 20:18

 

Budapest - Tízmillió maszkot ajánlott fel a kínai Chi Fu Investment Fund Management Zrt. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak. A Baptista Szeretetszolgálat a többi segélyszervezethez hasonlóan ebből 1,5 millió darab célba juttatását végzi el.

 

Az adomány budapesti átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, az NHKT elnöke felidézte: a Chi Fu-csoport tavaly a járvány elleni védekezés sikeréért 11 millió maszkot adományozott Magyarországnak, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt. most újabb 10 millió egészségügyi védőmaszkot ajánlott fel. A 10 millió maszkból 1,6 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálat oszt ki, további 1,5 millió-1,5 millió darabot a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt juttat el a rászorulókhoz. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, a Johannita Segítő Szolgálat és a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat 300-300 ezer maszkot oszt szét. A maszkokból kétmillió határon túlra kerül: Erdélybe egymillió, a Felvidékre 500 ezer, Kárpátaljára és Délvidékre 250-250 ezer maszkot juttatnak el a szervezetek.
Egymillió maszkot kap a Chi Fu-csoporthoz tartozó Pápai Hús Kft., elismeréséül annak, hogy a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan munkát biztosított a húsüzem dolgozóinak és beszállítóinak.
Austin Jieh vezérigazgató az átadás előtt arról beszélt, hat évvel ezelőtt érkezett a csoport Budapestre, és sikeres tőkeinjekciókat hajtottak végre a pénzügyi és ingatlanszektorban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban. Hozzátette: erőfeszítéseiket a jövőben is következetesen és folyamatosan Magyarország jólétének szentelik. Emlékeztetett, továbbra is maszkot kell viselni a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A Chi Fu küldetése, hogy Magyarország és a Kelet kölcsönös megértését kulturális és üzleti kapcsolatok révén erősítse, tette hozzá, majd magyarul köszönt el az újságíróktól.
Juhász Márton, az átadásnak helyet adó Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a karitatív tanács tagjainak nevében azt mondta, nagyon nehéz bő egy évet tudhatunk magunk mögött.

A Baptista Szeretetszolgálat nevében Dr. Szilágyi Béla elnök vette át jelképesen az adományt, a szállítmány egyelőre a segélyszervezet pákozdi logisztikai központjába került.  

– Fontos kiemelni, mennyire sebezhető a világ – fogalmazott Soltész Miklós a keddi átadáson. – Az elmúlt másfél évben tapasztaltuk, hogy egészségügyi és gazdasági szempontból is mennyire egymásra vagyunk utalva. Ha segíteni akarunk egymásnak, ha életeket és munkahelyeket akarunk megmenteni, hatalmas összefogásra van szükség. Az ember hajlamos gyorsan elfelejteni a rosszat, de gondoljunk bele, micsoda küzdelmébe került a nyugat-európai országoknak, vagy az Egyesült Államoknak, hogy keleti piacokról egészségügyi felszerelésekhez jussanak, legyen az védőmaszk, vagy lélegeztetőgép. Sokáig nem tudtuk, milyen lesz a járvány folytatása, milyen következményekkel jár.  

Az államtitkár leszögezte: ma látszik igazán, mennyire fontos volt az a döntés, amely kilenc éve Magyarország keleti nyitás politikáját jelentette.  

– Az elmúlt egy, másfél év ezt visszaigazolta, elég, ha arra gondolunk, hogy csak lélegeztetőgépből mennyit tudtunk Kínából beszerezni. Ha nem nyitottunk volna keleti irányba, nem lehetne keleti vakcinánk, márpedig anélkül nem állnánk ilyen jól az oltakozásban.  

A politikus a számokat idézte, amelyek május 18-án azt jelezték, több mint 4,7 millió a beoltottak száma, amely az összlakosság 48 százalékát jelenti és ez az adat a világ tíz országa közé emelt minket. 

– Miért van szükség újabb tízmillió védőmaszkra? A karitatív szervezetek szakemberei tudják a legjobban megmondani, hogy amikor tavaly elkezdődött a járvány, mekkora nehézségbe ütközött az idősotthonokban, a hajléktalanszállókon élők, és más rászorultak védőfelszereléssel való ellátása. A járvány ugyan elvonulóban van, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz már szükség védőmaszkokra, nem lesz-e a maszkviselés hosszú távon része a mindennapjainknak, bármennyire furcsa ez a mi térségünkben. Ez a mostani szállítmány tehát a jövőnek szól.   

 

RELATED NEWS

Prevenciós program a gyerekekért, a legszegényebbek között

A Baptista Szeretetszolgálat tovább végzi feladatait Kelet-Magyarország elmaradott régióiban, az úgynevezett szegregátumokban. Tőkés Tibor Gyerekszemmel címmel tart prevenciós foglalkozásokat olyan fiatalok részére, akik valamilyen módon érintettek: „rendellenesen működő” családokban élnek.

Bemutattuk a besenyődi BapTower-farm egészséges terményeit

Budapest - A Belügyminisztérium kezdeményezésére a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban léptek fel az ország legszegényebb kistelepülésein élő, a Felzárkózó Települések programban zenét tanuló gyermekek. Mi is ott voltunk.

Pályázat pénztáros, pénzügyi ügyintéző munkakörre

Budapest - A Baptista Integrációs Központ, budapesti telephelyeire, teljes munkaidőre pénztáros, pénzügyi ügyintézőt keres. A BIK, a főváros második legnagyobb hajléktalan embereket és családokat ellátó intézménye. A BIK mindösszesen 6 telephelyen közel 750 lakhatását elvesztett, segítségre szoruló ember, és család számára nyújt szakszerű szociális szolgáltatást.

Lap tetejére