“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Kiállítás készült a 20 éves Baptista Szeretetszolgálat történetéről

Author: Főadmin Date: 2016. június 02., csütörtök 10:39

 

„Ti adjatok nekik enni...” Máté 14,16

 

 

1996-1998

 

A KEZDET

Több hónapos előkészítő munka után 1995. november 28-án, velencei székhellyel alakult meg a Baptista Szeretetszolgálat. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Szenczy Sándor lelkipásztor az első ülésen elmondta, hogy a szeretetszolgálat elsődleges céljának tekinti a Magyarországon és külföldön rászoruló szegények, idősek, betegek, árvák és menekültek támogatását, az ezt szolgáló segélyszállítmányok összegyűjtését és rendeltetési helyére való eljuttatását. Az alapítványt 1996. április 12-én jegyezték be a Fejér Megyei Bíróságon, azóta ezt az időpontot tekintik a szervezet „születésnapjának”.

ELSŐ AKCIÓK

Az első segélymunka már 1995 karácsonyán megkezdődött, az ünnepek előtt több segélyezési akcióban vett részt a szervezet, aztán a hazai segítőszolgálat mellett a külföldi segélyakciókhoz is csatlakozott, mikrobusszal szállított ki 120 ruhaneművel töltött csomagot Kárpátaljára. Az alapítvány rövidesen megnyitotta számláját, ahová fogadta az adományokat. Akkoriban már rendelkezésre állt az első kamion, amely augusztusban még egy vándorkiállításnak is helyet adott a magyarországi baptisták 150. jubileuma alkalmából. A tárlatot Jimmy Carter korábbi amerikai elnök nyitotta meg Szigetszentmiklóson.

SZARAJEVÓ

A Baptista Szeretetszolgálat kamionja több tonna rakománnyal 1996 júliusának elején indult Szarajevóba. A szállítmány, amely mintegy 3,5 millió forint értékben élelmiszereket, gyógyszereket, ruhaneműt és bútorokat tartalmazott, legalább húszféle engedély megszerzése és 45 órányi út után érkezett meg Szarajevóba. „Megrázó volt a romokban heverő város látványa, a fekete füstös házak, a többszintes épületekben a kibombázott emeletek sora, a kidőlt falak, ablak nélküli lakások, és bennük a túlélők, akik víz és áram nélkül maradtak”, emlékezett Szenczy Sándor.

ALBÁNIA

A Baptista Szeretetszolgálat által ebben az időszakban az egyik leginkább támogatott ország Albánia volt. A Flame-program beindításával a magyar segélyszervezet élete újabb fontos állomásához érkezett. Elsődlegesen mozgássérült gyermekeket és szüleiket célozta meg a támogatás, hiszen a sérülten született vagy később megsérült gyermekek embertelen körülmények között tengődtek. A szeretetszolgálat ezen a helyzeten változtatni akarva alapított mozgássérült centrumot Tiranában.

ÉSZAK-KOREA

Az alapítvány 1998-ban négy nagyobb segélyszállítmányt juttatott el Észak-Koreába. Nem volt könnyű feladat: fagy, természeti katasztrófák, éhség és nélkülözés. Ilyen körülmények között kellett és kell dolgozniuk a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak a kommunizmus utolsó védőbástyájának számító országban.

BULGÁRIA

A bulgáriai Szófia városi kórházába 4,5 millió forint értékben szállított gyógyszeradományt a szeretetszolgálat. Eljuttatott még a helyszínre lisztet, bútort, valamint a gyerekeknek Angliából származó cipősdoboz ajándékokat.

 

1999

 

GROZNÍJ

A Grozníji Baptista Gyülekezet segélykérése is eljutott a Baptista Szeretetszolgálathoz. A csecsenföldi túlélők nagyon nehéz körülmények között tengődtek, hiányoztak az alapvető élelmek, nem volt gyógyszer. A humanitárius segélyszervezetek nagy része elhagyta az országot a sorozatos túszejtő akciók miatt, ezért még kevesebb adományra számíthattak az ottaniak. A háború szörnyű pusztítást végzett otthonaikban, földjeiken, s csak a segítségben reménykedhettek. A Baptista Szeretetszolgálat vállalta a segélynyújtás magyarországi megszervezését, valamint azt, hogy a gyűjtött adományokat, illetve a vásárolt élelmiszereket eljuttatja a háború rászorultjaihoz. A második csecsenföldi háború kezdete óta egymás után több szállítmányt is célba juttatott a segélyszervezet, a legnagyobb értékűt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában gyűjtött pénzből finanszírozták. Volt, hogy 300 ezer dollár értékű szállítmányt, élelmiszert, ruhaneműt sikerült kiosztani az ingusföldi menekülttáborok lakói között. De szállítottak kórházi felszerelést is.

TÖRÖKORSZÁGI FÖLDRENGÉS

Speciális mentőcsapat indult a törökországi földrengés helyszínére, miután a Baptista Szeretetszolgálat képviselője a szervezet segélyprogramjaként egy életmentő készülékkel felszerelt sürgősségi orvosi táskát adott át Törökország nagykövetének.

PRISTINA

A Baptista Szeretetszolgálat 1999 augusztusában kezdte a segélyezést a koszovói Pristinában és a környező vidéken. A helyszínen dolgozó csapat főállású munkatársakból és önkéntesekből állt. Több száz higiéniai csomagot készítettek elsősorban a pristinai kórház számára, szállítmányokat juttattak el a menekülttáborokba, megszervezték a Magyarországra menekült koszovói családok reintegrációs programját. A Baptista Világsegély által felajánlott első, több mint 3 millió forint ötven menekült hazautazását fedezte.

VAJDASÁG

A Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat vezetői megegyeztek a Belügyminisztériummal abban, miként segíthetik a vajdasági magyar menekültek letelepedését. A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal anyagi támogatását a segélyszervezet azzal egészítette ki, hogy lakást és munkahelyet biztosított a bombázás elől elmenekülteknek. A vajdaságiak elhelyezésében a gyülekezetek tagjai segítettek elsőként, 30 menekültet azonnal el tudtak helyezni. A háborús események miatt több mint ezer vajdasági kért menedékjogot Magyarországtól, ők a debreceni és a vései menekülttáborokban laktak.

KÖZHASZNÚSÁG

A Fejér Megyei Bíróság 2000. október 24-én kelt végzésével a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványt kiemelten közhasznú szervezetté minősítette. Ez a változás jelentősen segítette a szeretetszolgálati munkát, hiszen ettől kezdve az adományozók az adólevonáshoz szükséges, kedvezményekre jogosító igazolást kaphattak.

VETŐMAG PROGRAM

Mintegy háromszáz amerikai baptista gyülekezet vett részt abban az akcióban, amelynek során vetőmagokat gyűjtöttek a vajdasági magyar gyülekezetek tagjainak és másoknak. A vetőmagot a Baptista Szeretetszolgálat juttatta el a helyszínre, ahol a helyiek örömmel látták az apró vetőmagos zacskók között a küldő baptista gyülekezetek üzenetét. Soha nem látott zöldségfajták és ismert termények is voltak a „választékban”.

KOSZOVÓ

Koszovóban négy fő irányban folytatódott a segélyszervezet tevékenysége: élelmiszert és ruhát osztottak, mozgássérült gyerekeket kutattak fel, elindították a Flame-programot, s még arra is volt fi-gyelmük, hogy ajtókat vigyenek a kiégett házakhoz. „A munka nehéz, áram csak néha van, és a csapból sem folyik mindig a víz. Ezt nagyon nehéz 40 fokos hőségben elviselni. Kérünk benneteket testvéreim, imádkozzatok értünk, mert szükségünk van arra, hogy imakarjaitokon hordozzátok a koszovói albán nép között végzendő missziós munkánkat”, üzente haza a szeretetszolgálat egyik önkéntese.

 

2001

 

MONGOL MISSZIÓ

Ebben az évben Mongóliában 114 ezer háztartás (az összes vidéki háztartás 57 százaléka) és 18 millió tenyészállat (a teljes állomány 60 százaléka) élt a fagyhalál birodalmában. Mintegy 65 ezer állat tűnt el a hóviharokban és 849 ezer fagyott meg, az utakat átjárhatatlan hóakadályok zárták el, a településekkel megszakadt a kapcsolat. Rengeteg volt a fagyási és égési sérült. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai 3 millió forint értékben juttattak el gyógyszerszállítmányt az országba.

TISZAI ÁRVÍZ

A tiszai árvíz során a gátszakadás után három órával már a helyszínen dolgozott és mentett a szeretetszolgálat. A segítségnyújtás a kárpátaljai területen is folytatódott.

FOGADJ ÖRÖKBE!

Kambodzsában elindult a Fogadj örökbe! elnevezésű jelképes örökbefogadási program. Azóta a világ tizenhat országában, több mint négyezer kisgyermeken segített jelképes szülői gondoskodással, kézzelfogható pénzbeli támogatással a szervezet. A program esélyt jelentett a túléléshez, egy értelmes élethez olyan országokban, ahol a meleg étel, az iskola, az otthon csak keveseknek adatik meg. Néhány ezer forintért bárki gondot viselhet egy kisgyermekre, akinek ez az adomány az életben maradás záloga lehet. Konkrét emberről, arcról, névről van szó, akivel ugyan valószínűleg sosem találkozhat az adományozó személyesen, de akinek életútját nagyon is meghatározza a nagylelkű támogatás. Húsz év után ilyen program fut a Fülöp-szigeteken, Haitin, Kárpátalján, Kongón, Libanonban, Nepálban és Srí Lankán.

UTCAFRONT

Megalakult az Utcafront Menedék Hajléktalan Személyek és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye. Elsődleges célja az élet védelme és egy olyan komplex szolgáltatás kialakítása, amellyel fokozatosan segítheti a visszailleszkedést.

KAMPÁNY

A segélyszervezet „Soha ne nézd a bőre színét!” címmel rasszizmus elleni kampányt indított. A magyarországi média 20 millió forint értékben biztosított megjelenési lehetőséget a reklámfilm és az online hirdetési felületek számára.

INDIAI FÖLDRENGÉS

Tizenkét túlélőt talált és mentett a speciális mentőcsapat az indiai földrengés helyszínén.

CSECSENFÖLD

Folytatódott a csecsenföldi háborús árvák támogatása.

PAKISZTÁN

A segélyszervezet egy pakisztáni menekülttábor vízellátásában segédkezett.

AFGANISZTÁN

Gyógyszersegélyt juttatott el Afganisztánba a Baptista Szeretetszolgálat.

 

2002

 

TÉLI KRÍZISELLÁTÁS

Az Utcafront ebben az esztendőben indította el téli krízisellátását. A program célja a Budapest közterületén életvitelszerűen tartózkodó, a téli időjárási viszonyok következtében gyakran fagyás és más közvetett módon életveszélybe sodródott hajléktalan emberek ellátása. A célcsoport szükséglete a túlélés alapvető emberi jogán túl a megfelelő orvosi és szociális intézményi ellátások, szolgáltatások igénybevétele. A krízishelyzet súlyosságának függvényében ez gyakran csak azonnali beavatkozással, intézkedéssel valósulhat meg. Az eltelt években megmentett emberek számát nem lehet felbecsülni.

FÉLUTAS HÁZ

Debrecenben megnyílt a Boldogkert Lakóotthon, amely kezdetben az Utcafront félutas házaként működött, majd mára a támogatott lakhatás egyik bázisa lett. A Baptista Szeretetszolgálat azért, hogy minél nagyobb számban tudjon segíteni a fedél nélkül élőkön, számos programot és szolgáltatást tart fenn. Ezek egyike a támogatott lakhatással kapcsolatos program, amelyeknek köszönhetően több városban nyújtanak menedéket, szociális biztonságot a rászorultaknak. A támogatott lakhatás feladata a rászorultakkal való szociális munka, az egyéni esetkezelés, a közösen meghatározott célok sora, a feladatok megvalósítása, a továbblépés elősegítése.

DUNAI ÁRVÍZ

A segélyszervezet részt vett a dunai árvíz miatt szükségessé vált feladatok megoldásában.

TŰCSERE

Elkezdődött a mobil tűcsere program. A feladat adott: a programot igénybe vevő intravénás droghasználó személyek és környezetük segítése úgynevezett alacsonyküszöbű szolgáltatás keretében. Ennek során a pszichoaktív anyag használatához kapcsolódó egészségügyi ártalmak csökkentése, a steril eszközök begyűjtése és biztosítása, az egészségügyi szűréshez való hozzáférés szervezése, a krízis intervenció, a biztonságosabb droghasználat elérése, a túladagolás prevenciója, az egészségügyi kezelésen és terápiás szolgáltatásban való részvétel ösztönzése, a problémaelemzés és problémamegoldás, a személyes célok meghatározásának segítése és a változtatásra motiváló tényezők feltárása.

NYUGAT-SZAHARA

A Flame-program elkezdődött Nyugat-Szaharában is, hiszen a sivatagi menekülttáborokban élő mozgássérültek sorsa szinte teljesen kilátástalan. Ezen kívántak változtatni a Baptista Szeretetszolgálat szakemberei erejük szerint.

MALAWI

A Fogadj örökbe! akció keretében megkezdődött Malawiban az árva, félárva és rászorult gyermekek segítése. Az afrikai országban elsősorban az AIDS megbetegedések miatt haltak meg nagyon sokan, és hagytak hátra ellátatlan gyermeket.

 

2003

 

HAJLÉKTALANELLÁTÁS

A Baptista Szeretetszolgálat ebben az évben hajléktalanszállót nyitott, hiszen a szociális problémák egyik legsúlyosabb és legszélsőségesebb esete a hajléktalanság. A segélyszervezet azért, hogy minél nagyobb számban tudjon segíteni a fedél nélkül élőkön, számos programot és szolgáltatást tart fenn, amelyeknek köszönhetően mára a főváros egyik legnagyobb hajléktalan-ellátó rendszerét működteti. Négy telephelyen egyenként 150 férőhelyes hajléktalan átmeneti szállót, ezen kívül pedig egy szintén 150 férőhelyes úgynevezett kiléptető szállót üzemeltet, utóbbi a korábban hajléktalan, mára önálló életvitelre képes emberek számára biztosít szálláslehetőséget. Az intézmények a téli krízisidőszakban időszakos férőhelyeket is kialakítanak, így növelve a kapacitásokat.

ÁRVÍZEK

Újabb árvizek pusztítanak Magyarországon és adnak feladatot a segélyszervezetnek.

MODERNKORI RABSZOLGASÁG

Megkezdődik az emberkereskedelem elleni munka. A Baptista Szeretetszolgálat 2003 óta elkötelezetten küzd az ilyen kizsákmányolás ellen. Lépéseket tesz a megelőzésért, védett házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeiket. A szervezet a belföldi munka mellett humanitárius megfontolásból több száz magyart menekített haza külföldről is. A jellemző ok a nők esetében a szexuális jellegű kizsákmányolás, a férfiak esetében a munka jellegű kizsákmányolás, kényszermunka, házi rabszolgaság.

ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM

A Fogadj örökbe! program keretében elkezdődött az erdélyi gyerekek ösztöndíj programja, amelynek révén tehetséges magyar diákok továbbtanulását tették lehetővé a támogatók.

VAJDASÁG

A Vajdaságban is dolgoztak a Flame-program munkatársai. A szabadkai árvaházban és a bácska-topolyai mozgássérült központban nyolc hónapot töltöttek, de más segélyezési akciókban is részt vettek.

KAMBODZSA

A kambodzsai magyar árvaház fejlesztésére fordított forrásokat a segélyszervezet.

VIETNÁM

Vietnámban elindult a Fogadj örökbe! program.

MONGÓLIA

Mongóliában bejegyezték a Baptista Szeretetszolgálatot.

IRÁNI FÖLDRENGÉS

Bevetés Bámban, az iráni földrengés helyszínén. A karácsony másnapján bekövetkező katasztrófa több száz sérültjének biztosított egészségügyi ellátást a speciális egészségügyi csoport.

 

2004

 

CIPŐSDOBOZ AKCIÓ

Tízezer gyermek karácsonya elnevezéssel elindult a Cipősdoboz Akció, amely kezdetben egyetlen gyűjtőponttal működött: postán vagy személyesen egy kőbányai címre, a szeretetszolgálat szociális irodájába lehetett eljuttatni a csomagokat. Aztán 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín és a hazai adakozók száma elérte a tízezret, 2010-re pedig minden megyében több helyen, és a főváros minden kerületében létesült gyűjtőpont. A csomagok is egyre szebbek lettek: a szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „Azt adja, aminek a gyermeke is örülne…”. Időközben számos munkahely, iskola is bekapcsolódott az akcióba, és a csomagok eljutottak külföldre, például Erdélybe, Böjte Csaba árváihoz. A legutóbbi karácsonyi ünnepen, 2015-ben például az adományozóknak és támogatóknak köszönhetően több mint 42 ezer cipősdoboz ajándékot gyűjtött össze a rászoruló gyerekeknek a Baptista Szeretetszolgálat. A segélyszervezet a 12. alkalommal már nyomon követési lehetőséggel hirdette meg az akciót.

ÉSZAK-KOREA

Segítség indult az észak-koreai, rjongcsongi  vonatszerencsétlenség áldozatainak és családtagjainak megsegítésére: élelmiszer, gyógyszer, kórházi felszerelés és takarók.

IRÁNI EGÉSZSÉGÜGYI ÚJJÁÉPÍTÉSI PROGRAM

A 2003-as iráni földrengés helyszínén dolgozott a szeretetszolgálat egészségügyi csapata és Fogadj örökbe! akció is indult az iráni árvák érdekében. Ezt egészítette ki az egészségügyi szolgáltatások és kórházak rehabilitációja Bam körzetében, gyermekközpontok rehabilitációja Bam és Kermán körzetében.

SZÖKŐÁR DÉL-KELET ÁZSIÁBAN

Az év karácsonyán iszonyú erejű cunami pusztított 350 ezer halálos áldozatot követelve. A segélyszervezet egyik legnagyobb szabású akciója volt a dél-kelet ázsiai szökőár túlélőinek támogatása, a XXI. század egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája után az azonnali életmentéstől a segítségnyújtáson át az újjáépítésig minden területen segítette a túlélőket. A cunamik többnyire víz alatti vulkánkitörések vagy földrengések következtében jönnek létre. Sekély vízben a tenger talaja lefékezi a hullámokat, melynek következtében azok óriási vízfalakká tornyosulnak.

 

2005

 

KONFERENCIA SZERVEZÉSE

Az emberkereskedelem elleni küzdelem jegyében rendezett konferenciát a segélyszervezet, amely nyugat-európai partnerszervezetek segítségével, külföldön prostitúcióra kényszerített, szexuális kizsákmányolás áldozatait menekíti haza.

SRÍ LANKA

Srí Lankán elsősorban magyarországi adományozóinak köszönhetően árvaházat és Help-falut épített a Baptista Szeretetszolgálat. A dél-kelet ázsiai cunami miatt a szigetországban legalább 30 ezer volt a halálos áldozatok száma, nagyon sok gyerek maradt anya és apa nélkül. A cunami kis árvái azóta felnőttek, de az akkori akcióra azóta is büszkén gondolnak a segélyszervezet munkatársai, hiszen más szervezetekkel ellentétben a baptisták tevékenysége sikeres volt a nehéz körülmények ellenére is.

FLAME

Kambodzsában és Irakban is elkezdődött a Flame-program, a mozgássérült gyerekek fejlesztésén túl megkezdődött a sérültekkel foglalkozó helyi szakemberek képzése.

SPECIÁLIS MENTÉS

A segélyszervezet speciális mentőcsapata az indonéziai és a pakisztáni földrengés helyszínén tevékenykedett. A dél-kelet-ázsiai ország Aceh tartományában két orvoscsoport váltásban egy hónapon keresztül orvosi ellátást biztosított a korábban cunami által leginkább sújtott területen. A pakisztáni Bagh tartományban októberben bekövetkező földrengést követően élelmiszert, takarókat, sátrakat biztosítottak a túlélők számára.

KATRINA-HURRIKÁN

A Katrina-hurrikán volt az egyik legtöbb áldozatot követelő vihar az Egyesült Államokban, 10 ezer halálos áldozatról szóltak a hírek. Sok helyen fertőzésveszély alakult ki és kolerajárvány is megjelent a térségben. A hurrikán óriási hatására több olajfúró torony elsüllyedt a Mexikói-öbölben. A magyar segélyszervezet speciális mentőcsapata az észak-karolinai baptistákkal közösen vett részt a katasztrófa következményeinek elhárításában, enyhítésében.

 

2006

 

VIETNÁM

Mozgássérült gyermekek és tanáraik részére konduktív oktatási és rehabilitációs program indult. A képzésben résztvevők Bac Giang tartományban készültek fel arra a munkára, melyet később magyar támogatással és szakmai felügyelettel országszerte hét különböző intézményben folytattak.

LIBANON

A libanoni program volt: egészségügyi segítségnyújtás a háborús konfliktus sérültjeinek és menekültjeinek. Egészségügyi szolgáltatások rehabilitációja. Élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer, higiéniai eszközök a háborús konfliktus sérültjeinek és menekültjeinek. Gyermeket váró anyák menekítése Magyarországra, és háborút átélt gyermekek üdültetése hazánkban.

KONGÓ

Kongóban és Indiában is megkezdődött a Fogadj örökbe! program. A Baptista Szeretetszolgálat partnereivel a kongói fővárosban, Kinshasában az Othniel Általános és Középiskolát, valamint a Gondviselés (La Providence) árvaházat támogatta. A magyar adományozók hozzájárultak egy-egy árva gyermek méltó életkörülményeinek, étkezésének biztosításához vagy támogathatták egy afrikai tanuló iskoláztatását.

BÁBAKÉPZÉS

Afganisztánban több segélyprogramot is végrehajtott a Baptista Szeretetszolgálat, többek között a magyar Külügyminisztérium pályázatain indult sikerrel. A sokat szenvedett országba a magyar állam segélyét a segélyszervezet által bérelt repülőgép szállította el még 2002-ben, majd a szeretetszolgálat az egészségügy területére koncentrált: tíz bába képzésére 70 millió forintot nyert el, később 54 millió forintot kapott három mentőautó felszerelésére és a hozzájuk tartozó személyzet kiképzésére, majd 33 millió forintból tíz olyan ápolót készítettek fel, akik a program befejezése után maguk is részben oktatóként folytatták a munkát a tartományban. A bábaképzés révén valósulhat meg a gyerekhalandóság csökkentése. Az afganisztáni szerepvállalás másodlagos célja a nők munkaerőpiacra való segítése volt.

 

2007-2008

 

SZUDÁN

Segélyprogram indult Szudánban, ahol hosszú háborús időszak és embertelen körülmények tizedelték, és tizedelik azóta is a lakosságot. Februárban Dél-Szudánban hajtott végre egészségügyi missziót a Baptista Szeretetszolgálat két önkéntes orvosa és két mentőápolója. Nyamlel tartományban súlyos agyhártyagyulladás-járvány tört ki, amelyben több ezren, főként gyermekek haltak meg. A szeretetszolgálat amerikai partnerétől kapott felkérést, a helyszínen dolgozó szervezetnek ugyanis volt meningitis elleni vakcinája, de nem volt szakembere az oltások beadásához. Az orvosoknak a kéthetes misszió során nehéz körülmények között kellett dolgozniuk a polgárháború sújtotta országban.

AFGANISZTÁN

Afganisztánban folytatódott a bábaképzés, eljutott Baghlán-tartományba a szeretetszolgálat három mentőautója. Ebben a tartományban tevékenykedett a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja is, akik a biztonsági helyzet romlásának idején segítették a segélymunkások ottani szerepvállalását. A cél az volt, hogy olyan egészségügyi ismeretekkel lássák el az oktatók a helyieket, amely legalább az életmentéshez elegendő. A mentőautók helyszínre juttatása is komoly támogatást jelentett. Az ottani munka különösen nehéz és veszélyes volt, az eltérő kulturális környezet, a háborús viszonyok, az öngyilkos merényletek fenyegetései rendkívüli erőpróba elé állították az önkénteseket.

HAJLÉKTALANSZÁLLÓ

Bővült az Utcafront hajléktalanszállója. A X. kerület Bánya u. 1. sz. alatt működő Utcafront Menedék további bővítését indokolta, hogy megnyitása óta folyamatosan teltházzal működött. Szolgáltatásai közé tartozik a minden egyes lakóra kiterjedő egyedi esetkezelés és szociális ügyintézés, a tisztálkodási, főzési, mosási, vasalási, varrási lehetőség, a zárható ruhásszekrény, saját ágy és ágynemű biztosítása.

VÉDETT HÁZ

A Baptista Szeretetszolgálat megnyitotta a bántalmazott anyák első védett házát, amely azóta országos hálózattá fejlődött. A segélyszervezet az ország szinte minden részén rendelkezik tapasztalt szakemberekkel, akik a rászorultak mellett vannak ügyeik intézésekor, támogatják őket a megfelelő, ideiglenes befogadóhely megtalálásában, a rehabilitációs folyamatokban, az utógondozásban. A meneküléstől kezdve a rehabilitációs folyamatokon át a védett, befogadó helyeken való elhelyezésen át egészen az utógondozásig segítik az áldozatokat.

MIANMARI CIKLON

Pokoli vihar csapott le 2008. május 3-án, a délelőtti órákban Mianmarra. A 200-240 kilométer, per órás sebességű Nargis-ciklon legalább 130 ezer halálos áldozatot követelt és félmillió embert tett földönfutóvá. A régebbi nevén Burmának nevezett ország vezetői hetekig nem engedték be a mentésre és a károsultak megsegítésére érkezett nemzetközi segélyszervezeteket. A Baptista Szeretetszolgálat orvoscsapata turistavízummal és a fejenként megengedett maximális valutakeretet, a kétezer dollárt alaposan túllépve érkezett az országba úgy, hogy a bőröndjeikben ruhák helyett gyógyszerek voltak. A későbbiekben sikerült programot indítani: a segélyszervezet munkatársai több kurzuson is módszertani előadásokat tartottak a katasztrófák túléléséért, megelőzési technikákat oktattak a károk csökkentéséért, valamint útmutatót adtak extrém helyzetekből adódó akadályok leküzdésére.

KÍNAI FÖLDRENGÉS

Segítséget nyújtott a segélyszervezet a Szecsuán tartománybeli földrengés helyszínén is. Megközelítőleg 69 ezer ember vesztette életét, 368 ezer megsérült, 18 ezer pedig eltűnt.

 

2009

 

FÜLÖP-SZIGETEK

Októberben a Ketsana-tájfunt követő áradásokban csaknem 300-an lelték halálukat a Fülöp-szigeteken. Manilában és környékén a tájfunt követő árvíz után mintegy félmillió ember került átmeneti szállásokra. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nemzetközi – magyar, amerikai, szingapúri – egészségügyi csapata részt vett a manilai árvíz utáni mentésben. Az összesen 7 fős (3 orvos, 3 egészségügyi szakember és 1 koordinátor) csapat, amely 3 magyar tagot számlált, feladata a táborokban, tömegszállásokon elhelyezett, fedél nélkül maradt emberek egészségügyi ellátása volt.

EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉS

Afganisztánban újabb programot indított a segélyszervezet a sürgősségi orvosi ellátás javítása és a nőügyi igazgatóság fejlesztése érdekében. A projektet, melyet korábban Afganisztán északi részén folytatott a szeretetszolgálat, ideiglenesen a biztonságosabb fővárosba kellett költöztetni. Pul-i Khumri városát a környező hegyekben zajló harcok vették körül, ezért a helyben dolgozó ápolók és orvosok képzését Kabulban tartotta meg az oktatást végző magyar csapat.

VIETNÁM

A Bac Giang-i program célja hozzájárulni a mozgássérült gyerekek társadalmi integrációjához, és ezáltal az érintett családok szegénységének csökkentéséhez hét napközi otthon felépítésével és berendezésével, ahol a Baptista Szeretetszolgálat szakértői bevezették és a vietnámi egészségügyi személyzetnek betanították a Flame terápiás módszert, valamint a közösségi alapú rehabilitációt.

FARMREHABILITÁCIÓ

Mianmarban farmrehabilitációs program indult. A helyi partnerekkel már 2008-ban megkezdődött a közös munka a Nargis-hurrikán pusztítása után. Az együttműködés során a klasszikus segélyezési tevékenységek (ivóvíz és élelmiszer ellátás, gyógyszer- segélyszállítmány) mellett shelter jött létre, mezőgazdasági rehabilitációt végeztek, vetőmaggal, vető-és szántóeszközök biztosításával helyi mezőgazdasági igényeknek megfelelő segélyezést folytattak. A 2008-as természeti katasztrófa után mintegy két évig voltak jelen az Irrawaddy divízióban, az ország északi és déli részein és Rangoon városában, mindvégig szoros együttműködésben a Myanmar Baptist Convention-al és a Myanmar Baptist Churches Unionnal.

 

2010-2011

HAITI FÖLDRENGÉS

Haitit hatalmas földrengés rázta meg ebben az évben. Amikor a Baptista Szeretetszolgálat orvoscsoportja megérkezett, azonnal megkezdődött a munka a romokon és egy kicsi, alig nyolcvan ágyas közösségi kórházban. Az épület felét teljesen tönkretette a földrengés, a három műtőből mindössze egy volt használható, és több száz sérült várta az ellátást az udvaron, a folyosókon, a kórtermekben, a parkolókban, az utcán. A segélyszervezet orvosai napi 24 órában dolgoztak folyamatosan. Olyan sérüléseket láttak el, amelyek életmentő műtétnek számítottak, sokszor a szabad ég, vagy a sátorponyva alatt harcoltak a túlélésért. A sok halál és sérülés mellett három gyermek születésénél is bábáskodhattak, azaz három új élet született a romokon. Később élelmiszerrel, ruhával, iskolaszerekkel láttak el egy körülbelül 180-200 személyes árvaházat.

VÖRÖSISZAP

Hosszú évtizedek legsúlyosabb katasztrófájának számított Magyarországon a vörösiszap-áradás, amely tíz halálos áldozatot követelt és az anyagi kár is jelentősnek számított. A Baptista Szeretetszolgálat 49 család ingóságának pótlásában vett részt, melynek értéke közel 100 millió forint volt. A szeretetszolgálat munkatársai a katasztrófa bekövetkezte óta dolgoztak a helyszínen. Először kutató-mentő feladatokkal járultak hozzá a helyzet megoldásához, később élelmiszerrel, tisztasági csomagokkal, ruházattal, cipőkkel, különböző vásárlásra jogosító utalványokkal látták el a rászorultakat.

SZERVEZETFEJLESZTÉS

A megsokasodott szociális intézmények fenntartására 2011-ben jött létre a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy, amely 2012 óta oktatási intézmények fenntartójaként is működik. A szervezet munkatársai arra törekednek, hogy a rájuk bízott feladatokat „hittel és szakértelemmel” végezzék. Ennek érdekében a Baptista Szeretetszolgálat itthon es külföldön egyaránt versenyképes és jól képzett szakembergárdát állított fel, amely folyamatosan biztosítja a szervezet dinamikus fejlődését, ezáltal pedig a munka újabb célcsoportokra és célországokra való kiterjesztésének lehetőségét is.

LÍBIA

Líbia és Tunézia határán végzett a segélyszervezet úgynevezett mobil sürgősségi orvosi ellátást és nyújtott humanitárius segítséget, miután Líbia budapesti képviselete felkérte a szervezetet, hogy gyógyszerekkel és élelmiszerrel segítse a líbiai rászorulókat. A szeretetszolgálat azonnal készenlétbe helyezte, majd amint a feltételek ehhez adottak lettek, útnak indította egészségügyi mentőcsapatát. Nagy mennyiségű gyógyszert és egyéb egészségügyi segédeszközt is vittek a bajba jutottaknak.

 

2012

 

ÁRVAHÁZ

Haitin elég hamar egyértelművé vált, hogy az otthonteremtés mellett a legfontosabb a gyermekek jövőjéről való gondoskodás. Ezért a Baptista Szeretetszolgálat helyi partnerei azt kérték, segítsenek a fiatalokon. A szervezet vezetői úgy döntöttek, helyi és nemzetközi partnerségben építenek egy iskolát, amely az óvodától az általános iskola befejezéséig várja a gyerekeket. Azt akarták, legyen ez olyan gyermekközpont, ahol van óvoda, iskola, árvaház és még szakképzés is. Úgy sikerült ezt kialakítaniuk, hogy három óvodai csoport és hat általános iskolai osztály működik az intézményben, az ottani árvaházban pedig harmincnál több árvát és félárvát nevelnek munkatársaik. A központban angol nyelvet, számítástechnikát, szabás-varrást tanítanak, egy időben autó- és motorszerelés is szerepelt a tantervben. Aztán ahogyan a világ sok más országában, úgy Haitin is elindították a Flame-programot, amelynek során több hónapig oktattak helyi szakembereket és létrehoztak a gyermekközpontban egy helyi egységet, amely mozgássérült gyerekekkel foglalkozik.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Egyesült Államokra lecsapott a Sandy-hurrikán. A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata ismét kamatoztathatta tudását: a vészhelyzet-kezelési szakemberek Észak-Karolina állambeli partnereik meghívására a katasztrófa helyszínén vettek részt a kitelepített rászorulók megsegítésében. A négy szakember New Jersey-ben nyújtott segítséget élelmezési feladatok ellátásában. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 globális mentőcsoportját addigra már közel félszáz magyar és nemzetközi katasztrófahelyszínen vetették be.

OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

A Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy országszerte negyven oktatási intézmény fenntartójává vált. A segélyszervezetnél lévő intézmények legnagyobb erőssége, hogy ismerik egymást és együttműködnek. Ez az együttműködés az egészen konkrét szakmai kérdésektől a versenyekig, a látogatásokig, a közös pályázatokig valósul meg. „A Baptista Szeretetszolgálatnál nem a klasszikus értelemben vett fenntartó és fenntartott viszonyt alakítottuk ki, hanem sokkal inkább hiszünk a közös munkában. Hiszen minden csak akkor jó és akkor működik, ha közösek a céljaink. Legyen minden iskolánk olyan, ahol a gyermekek érdekében önállóan találják ki, mi a jó, mi az, ami támogatható, ahol valóban megvalósul alapgondolatunk, hogy a baptista iskola legyen több mint iskola”, vallja Szabó Csaba oktatási igazgató.

 

2013

 

FÜLÖP-SZIGETEK

A Haiyan-tájfun 2013. november 8-an csapott le a Fülöp-szigetek középső részére olyan pusztítást végezve, amilyet korábban a 350 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár okozott. A szupervihar óránként 300 kilométeres sebességet is elérő széllökései kidöntött villanyoszlopokat, kicsavart fákat, szilánkokra zúzott házakat és holttestek ezreit hagyták maguk után. A tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken többször járt a Baptista Szeretetszolgálat csapata: amikor az első csoport tagjai harminchárom órányi utazás után beszálltak a Philippine Airlines Manilából Cebuba tartó gépébe a segélyszervezet egyenruhájában, a légitársaság légikisasszonyai és pilótái sorfalat álltak, és kórusban mondták angolul: „Jó reggelt, köszönjük, hogy eljöttek segíteni!” A humanitárius szervezet emberei egy magyar férfit is kimenekítettek Biliran-szigetéről, aki napokon át nem tudott életjelt adni magáról. A szeretetszolgálat a katasztrófát követően a Fülöp-szigeteken is meghirdette gyermektámogatási programját, amelynek segítségével magyar adományokból azóta mintegy ezer kisgyermeken tudtak folyamatosan segíteni.

NYÍLT ÖRÖKBEFOGADÁS

A Baptista Szeretetszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2013. június 6-án megkapta a működési engedélyt a nyílt örökbefogadás közvetítésére. A nyílt örökbefogadást elősegítő magánszervezetek szolgáltatása működési engedélyhez kötött tevékenység, melynek feltétele egy felkészítő tanfolyam elvégzése. A Baptista Szeretetszolgálat részéről kilenc munkatárs vett részt a tanfolyamon és szerzett tanúsítványt.

ÁRVÍZ

Hazánkat a természeti katasztrófák közül az árvíz sújtja leggyakrabban. Ilyenkor sokféle feladat hárul munkatársakra és önkéntesekre egyaránt: védekezés, életmentés, kimenekítés (evakuálás), átmeneti szálláshelyek kialakítása és működtetése, orvosi ellátás, logisztikai feladatok, segélyezés, helyreállítás, újjáépítés. A 2013-as dunai árvíznél 60 munkatárssal, 3500 önkéntessel, 15 gépjárművel, 2 mentőhajóval, mentőhelikopterrel, mobil üzemanyagkúttal, 4045 segélycsomag és 5850 utalvány kiosztásával, 76 otthon helyreállításával és 3 teljesen újjáépített ház átadásával segített a károsultaknak a szervezet.

A SZABADSÁG KIHÍVÁSA

A Baptista Szeretetszolgálat 2013 októberében csatlakozott A szabadság kihívása elnevezésű nemzetközi emberkereskedelem elleni kampányhoz. Az aktivisták békés, kerékpáros felvonulást szerveztek a fővárosban. Az A21 elnevezésű szervezet emberkereskedelem ellen küzdő csoportja Szófia és London között kerékpározott, végig az európai emberkereskedelem fő útvonalain. A kampány célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelem jelenségére azokban az országokban, ahonnan számos nő és gyermekáldozat származik, illetve gyűjtsenek az áldozatoknak fenntartott védett szálláshelyekre és áldozatsegítési programokra.

 

2014

 

HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA

Dél-Szudán, a csupán néhány éve létrejött új állam még nem rendelkezik olyan háttérrel, amely egy humanitárius katasztrófa kezeléséhez szükséges volna, ezért ott komoly külföldi segítségre van szükség. Az afrikai országban korábban súlyos belső konfliktus alakult ki, több ezren meghaltak és sok tízezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét. Példátlan eredmény volt, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak sikerült nemzetközi szinten is elsőként, az ENSZ-missziót megelőzve segítséget nyújtania: 2014. január 13-án, még a tűzszünet előtt érkeztek a fővárosba, Jubába. A szeretetszolgálat egészségügyi csoportja később is többször útnak indult a térségbe, és a korábbi tapasztalatok alapján összeállított szállítmányt, leginkább törött végtagok rögzítésére szolgáló eszközöket, gyógyszereket vittek magukkal a munkatársak. Többnyire a helyiek kérésére a fegyveres konfliktusok sebesültjeinek és a súlyos humanitárius helyzetben levő civil lakosoknak nyújtottak segítséget.

EBOLA

Az ebola járvány idején a tevékenység egy külügyes segéllyel indult, a magyar állam támogatásához a Baptista Szeretetszolgálat is csatlakozott: steril eszközöket vásároltak, amelyeket a Külügyminisztérium juttatott el az ebola által leginkább érintett országokba. Füredi Kamilla baptista misszionáriusként több évtizede élt Sierra Leoné-ben, ezért reménykedni lehetett abban, hogy a szeretetszolgálat az ő segítségével közvetlen támogatást nyújthat, miután Kambia körzetet karantén alá helyezték a hatóságok, mert nagyon megemelkedett a fertőzöttek száma. „A helyzet reménytelen, imádkozzatok értünk és azért, hogy ez a halálos kór ne tegye tönkre az országot”, üzenték. A helyi partnerek vödröket, fertőtlenítőszert, szappant vittek az embereknek és rizst, hogy ne éhezzenek. A járvány után a szervezet az újrakezdésben is segített: helyi partnereik révén vetőmagokat, palántákat, szerszámokat és tartós élelmiszerekből álló segélycsomagot adományoztak a rászorulóknak.

B49

Elindult a B49 elnevezésű iskolamissziós program. Ez egy olyan gyülekezeti hálózat, amely a baptista fenntartású oktatási intézményekben jött létre. Iskolalelkészek és gyülekezeti önkéntesek koordinálásával az ország számos pontján folyamatos programlehetőségeket, koncerteket, klubalkalmakat biztosítanak a diákok számára.

UKRÁN VÁLSÁG

A Baptista Szeretetszolgálat küldöttsége 2014 februárjában a kiéleződött ukrajnai válság első időszakában, Kijevben anyagi támogatást adott át a sérültek ellátásában dolgozó helyi szakembereknek, valamint a segélyszervezet adományvonalán gyűjtést indított.

LIBANON

Libanonban indított programot a segélyszervezet és támogatott orvosi ellátás nélkül maradt iraki keresztényeket – ők Moszulból és Bagdadból jöttek el az Iszlám Állam harcosai elől. A szír határ mellett a segélyszervezet munkatársai segítettek olyan szíriai keresztényeknek is, aki szintén a terrorszervezet elől menekültek el Rakkából. A baptisták szakmai segítséget nyújtanak a libanoni Manszuriat városban a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő diákok intézményének.

 

2015

 

NEPÁL

A Rescue 24 mentőcsapat hat napig dolgozott Nepálban, a földrengés sújtotta térségben. Az öttagú egység amerikai és helyi önkéntesekkel kiegészülve összesen 98 gyermeket és 166 felnőttet részesített orvosi ellátásban Katmanduban és a környező falvakban. A magyar segélyszervezet képviselői 18 ezer eurót vittek segélyként az országba, ebből részben több száz sátrat vásároltak, amelyből háromszázat a Katmandutól délre fekvő magashegység falvaiban osztottak szét, illetve további háromszázat a helyi szervezetek önkéntesei szállítottak el a katasztrófa miatt leginkább nélkülöző területekre. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai további segítséget (egy-egy tonna lencsét, rizst és ivóvizet) is eljuttattak a túlélőknek.

KÁRPÁTALJA

A Karitatív Tanács öt szervezete, közöttük a Baptista Szeretetszolgálat 2015 júniusában nyolc kamionból álló szállítmányt juttatott el Ukrajnába, négy járműszerelvényt Kárpátaljára, négyet pedig a Kárpátokon túli területekre, miközben több más programot is végrehajtott a kárpátaljai rászorulók érdekében nemzetközi, amerikai és holland partnereivel együttműködésben. Ezek sorában az egyik fontos segítség az volt, amikor amerikai gyülekezetekből érkezett orvosok látták el a magyar segélyszervezet munkatársainak segítségével a szegény embereket.

MIGRÁCIÓS KRÍZIS

Az Európában és ezzel együtt Magyarországon kialakult migrációs krízishelyzet során a Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan ellátta feladatait itthon és külföldön egyaránt. Elsősorban a nőkön, gyermekeken és a betegeket igyekeztek segíteni a humanitárius önkéntesek.

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS

Egységes szakmai munka, korszerűbb, innovatív módszertani alapelvek és szorosabb együttműködés segíti a baptista szociális szolgáltatók munkáját. A Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ 202,2 millió forintos európai uniós támogatást nyert komplex programjára, amelynek végső kedvezményezettje az a közel 22 ezer ember lett, akik nap, mint nap baptista intézményeken keresztül kapnak segítséget. Az ország egyik legnagyobb egyházi fenntartójának szervezetei közötti kohézió erősítésén túl a projekt célja a külső kapcsolatok erősítése, a más egyházi fenntartókkal való kapcsolatok bővítése, az önkéntesek képzése es mobilizálása.

TISZTELET A HŐSÖKNEK!

Hosszú távú, átfogó programot indított a belföldön és külföldön szolgálatteljesítés közben megsérült magyar katonák, rendészeti területen dolgozók, tűzoltók, mentősök, katasztrófavédelmi szakemberek és segélymunkások, valamint a szolgálatteljesítés közben elhunyt szakemberek hozzátartozóinak támogatására a szervezet. Célja, hogy még szélesebb körben kiterjessze a megbecsülés, a tisztelet és elismerés kultúráját, hiszen a társadalom felől a lehető legnagyobb köszönet illeti azokat, akik nem ritkán az életüket kockáztatják a közfeladatok ellátásáért és a haza szolgálatáért.

SZOLGÁLTATÓ CENTRUM

Kőbányán megnyílt a Baptista Szolgáltató Centrum, amely komplex szolgáltatást nyújt a rászoruló hajléktalanoknak, szegény embereknek. A centrum legfontosabb feladata a rászorulók segítése oly módon, hogy abban ők – a hajléktalan közfoglalkoztatott emberek – is aktívan részt vesznek. A fafeldolgozó üzemben közfoglalkoztatottak dolgoznak, és az önkormányzat területén lehullott, kivágott fát aprítják fel, hogy azt rászoruló családok kaphassák meg tűzifának. A „népkonyha” szolgáltatás naponta 500 fő étkeztetését tudja biztosítani.

A SZEGÉNYSÉG 100 ARCA

A segélyszervezet elkészítette A Szegénység 100 arca című kiadványt, s az abban szereplők támogatására segélyprogramot indított. A munkatársak a könyv elkészítéséhez a 2015-ös esztendő nyári, illetve őszi hónapjaiban bejárták Magyarország legszegényebb vidékeit, hajléktalanszállótól az utcáig, nyomorteleptől az elnéptelenedő falvakig. Segítségükre volt mindaz a tudás és tapasztalat, amit a munkatársak felhalmoztak az elmúlt 20 év során, valamint a meglévő intézményi hálózat, amelynek dolgozói kellő információval rendelkeznek a legszegényebbekről. Partnerük volt e munkában több civil szervezet, családsegítő iroda, iskola és óvoda, gyülekezet.

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére