“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Ismét egy esély a világ legjobbjaival szemben

Author: Főadmin Date: 2017. február 20., hétfő 08:17

 

Február 17-én, pénteken hazánkban immár 11. alkalommal rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát, amely egyben a júliusban, Japánban sorra kerülő RoboCup Junior 2017 világbajnokság hazai minősítő verseny is volt. Először lett ilyen verseny házigazdája baptista oktatási intézmény, közel száz fiatal érkezett a Körösi Csoma Sándor Két Tannyelvű Baptista Gimnáziumba, hogy összemérje egymással tudását, mindazt, amit informatikából, elektronikából és mechanikából eddig elsajátított a robotika területén. A korábbi évek eredményei alapján egyértelműen a baptista robotikás csapatok voltak az esélyesek. Ennek igazolására elég emlékezetünkben felidézni a tavaly nyáron Lipcsében megrendezett RoboCup 2016 világversenyt, ahol Magyarországot képviselve a Baptista Szeretetszolgálat csapata világbajnoki második helyezett lett.
Az eseményt Szabó Csaba, a segélyszervezet oktatási igazgatója és Simon Béláné, a tavaly 10 éves RoboCup Junior nemzeti képviselője nyitotta meg a technikai bizottság tagjainak jelenlétében. Kézenfekvő volt a választás, hogy katasztrófahelyzeteket szimuláló feladatokat kelljen végrehajtaniuk a tesztasztalokon a versenyzőknek, a robotoknak például feltételezett törmeléken kellett átjutniuk ahhoz, hogy az „áldozatokat” evakuálhassák. Mindezt olyan szabályok és feltételek alapján, amelyek vetekedtek a nagy nemzetközi versenyek szigorával.
Nem volt tehát kicsi a tét, de a korukhoz képest rutinos versenyzőket mindez nem ingatta meg: már az első forduló után fölényesen vezetett mindkét, a Rescue Line Haladó Liga primary és secondary kategóriában induló baptista csapat is. (A kezdők között tizenhét, a haladók között nyolc csapat indult az ország különböző területeit képviselve.) Ez a fölény nem csökkent a verseny második részében sem, így végül délutánra bizonyossá vált, hogy a 2 Bit fantázianevű, ifjabb Abán Csaba, Léka Patrícia, valamint a *NiceDroid* elnevezésű, Papcsák Nóra, Jakab Ágnes összeállítású baptista csapat is győzedelmeskedett kategóriájában.
A felkészítő szakember, Abán Csaba a verseny után elmondta: bízott tanítványai sikerében, és most már a következő, jóval nagyobb feladatra, a júliusban, Japánban megrendezendő világbajnokságra készülhetnek, ahol a budapestihez hasonló feladatok, de nyilván sokkal erősebb vetélytársak várnak majd rájuk. Várhatóan elsősorban az ázsiai versenyzőkkel gyűlhet meg a bajuk a mieinknek, akik eddig már többször bizonyították, hogy ha kell, hozzák a biztos győzelmet, de ha szükséges, képesek komoly meglepetésre is. Abán Csaba hozzátette: e két érem lett a baptista robotikások 100. és 101. dobogós helyezése!

RELATED NEWS

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Mentőcsapatunk tagjait köszöntötték a törökországi földrengés évfordulóján

Budapest - A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben látták vendégül azokat a magyar kutató-mentő csapatokat és családtagjaikat, akik az egy évvel ezelőtt bekövetkezett földrengések után harmincöt túlélőt emeltek ki a romok alól.

Lap tetejére