“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Intézmény- és emléktáblaavató ünnepség Esztergomban

Author: Főadmin Date: 2023. március 10., péntek 15:33

 

A Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ március 10-én, pénteken délelőtt ünnepélyes külsőségek mellett adta át a Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephelyet, majd Esztergom városával együtt felavatta a névadó emléktábláját.


Az eseményen Varga László Ottó, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára hangsúlyozta: az intézmény a Baptista Szeretetszolgálat és Esztergom városának összefogásával jött létre, de mások, egyebek mellett a helyi baptista gyülekezet tagjai is nagyon aktívan részt vállaltak a megvalósításból és a tevékenységből. Márpedig ha nagy az összefogás és az egység, az különleges áldás egy intézmény számára, Isten pedig erősíti az ilyen törekvéseket. Szavait imával zárta.

Erős Gábor országgyűlési képviselő avató beszédét személyes emlékekkel kezdte, felidézve, hogy diákkorában gyakran járt az épület közelében, a névadó Dr. Leel-Őssy Lóránt professzorral is találkozott, aki megdorgálta őket, amikor hangoskodtak. Esztergom méltán lehet rá büszke, mert hatalmas tudományos munkát végzett, a kulturális és civil életben egyaránt kiemelkedőt alkotott, mint ahogyan a város büszke lehet a most átadott hiánypótló intézményre is.

Steindl Balázs alpolgármester kijelentette: akik az ünnepségen jelen vannak, mindannyian segítő munkát végeznek. Kik tettekkel, kik szavakkal, mások problémák megoldásával. Ám talán az igazi segítők azok, akik segélymunkásként töretlen hittel dolgoznak Esztergomban, és akiknek az erejéből arra is futotta, hogy új intézményt hozzanak létre, épületet újítsanak fel. Csak az a közösség léphet előre, amelynek tagjai így képesek cselekedni, emelte ki, majd a város nevében megköszönte a szervezet munkatársainak a rászorulók érdekében végzett tevékenységét.

Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke háláját fejezte ki a város és a megye képviselői felé azért, hogy lehetővé tették a közös munkát, bízva abban, hogy ez a kiváló partnerség a jövőben is folytatódik. A Baptista Szeretetszolgálat 27 esztendős múltjáról beszélt, arról, hogy az alapító Szenczy Sándor ugyanúgy az igazságot kereste, miközben megvalósította álmát, a segélyszervezetet, mint a felavatott intézmény névadója, Leel-Őssy Lóránt professzor. Leszögezte, hogy ilyen eltökéltséggel és szakmai alázattal szeretnék folytatni a munkát az ezeréves városban és a környező településeken.

Az ünnepségen mások mellett jelen volt Hári Tibor, a RESZIK ügyvezető igazgatója és Dr. Heidl Beáta intézményvezető is.  

A Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely nyolcvan munkatársa mintegy ötszáz rászorulóról gondoskodik, a tevékenység két új alapszolgáltatással – pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátásával – egészült ki. Az épületben az eddig meglévő szolgáltatások is helyet kaptak: ilyen a házi segítségnyújtás mellett a szociális étkeztetés, az élelmiszermentő program és a megelőző-felvilágosító kezelés.

Prof. Dr. Leel-Őssy Lóránt az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályának volt a főorvosa, aki gyógyító és tudományos munkája mellett igazságügyi ideg-elmeorvos szakértői tevékenységet is folytatott, két egyetem tanított. A nevéhez fűződik egyebek mellett az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályának megszervezése, nem csak a helyi, hanem a megyei korszerű ideg-elmeellátás kialakítása, mint megyei szakfőorvos, megyei neurológiai-pszichiátriai szakfelügyelő főorvos. Minden jelentősebb hazai és külföldi kongresszuson részt vett előadásaival. A város díszpolgárának választották, gyógyító tevékenységéért, valamint nemzetközi szintű tudományos és orvostörténeti munkássága elismeréseként számos díj mellett több kitüntetésben részesült. A professzor a felújított és pénteken felavatott épületben élt családjával és munkálkodott 1968-tól egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig. 

Fotók: Ujlaki Eszter

 


RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat díjakkal ismerte el kiváló munkát végzett kollégáit

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje áldozatos munkájukat. Eddig több mint négyszáz munkatárs kapott díjat. A 2024. év elismeréseit április 19-én a Wesselényi utcai imaházban adták át az arra érdemeseknek.

Budafokon mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat

Budapest - A Szeretetszolgálat Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat április 14-én sorra került állomásaként a budafoki gyülekezet szeretetteljes közösségében mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat.

Közeledik a Szeretetszolgálat Vasárnapja!

Budapest - Április 14-én, vasárnap az egyik nagy baptista gyülekezetben egy istentisztelet keretében röviden bemutatjuk/felvillantjuk a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, a küldetésünket és hívjuk a gyülekezetet a közös szolgálatra, önkéntességre, támogatásra.

Lap tetejére