X

“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Együttműködési megállapodás a UNHCR és a Baptista Szeretetszolgálat között

Author: Főadmin Date: 2022. augusztus 12., péntek 14:42

 

A UNHCR menekült- és gyermekvédelmi programját részben a Baptista Szeretetszolgálattal való együttműködésben valósítja meg. A közös Információszolgáltatás és Tanácsadás elnevezésű projekt elemei: mentális egészség és pszichoszociális támogatás, a veszélyben lévő gyermekek és a számukra megfelelő segítségnyújtás beazonosítása, jogi tanácsadás és segítségnyújtás, család- és gyermekbarát helyek kialakítása. Az együttműködési megállapodás másik fontos eleme, hogy a Baptista Szeretetszolgálat olyan ukrajnai menekülteknek biztosít szállást, akiknek hozzátartozója a háború kitörésekor már Magyarországon dolgozott. Jelenleg egy budapesti, 19. kerületi szálláson negyven ilyen menekült tartózkodik.  

A UNHCR és a Baptista Szeretetszolgálat az eddigi együttműködés eredményeiről számolt be a sajtónak az Ukrajnából érkezett menekültek szálláshelyén, ahol a megjelenteket Roland Schilling, a UNHCR regionális képviselője, majd Dr. Szilágyi Béla, a segélyszervezet elnöke tájékoztatta.

Roland Schilling elmondta: a Karitatív Tanács négy tagjával, elsőként a Baptista Szeretetszolgálattal már aláírták a megállapodást. Adatokat ismertetett: több mint 13 millió ember, Ukrajna lakosságának egyharmada kényszerült arra, hogy a háború miatt elmeneküljön otthonából, közülük hétmillióan az országon belül, belső menekültként élnek, hatmillióan pedig az országhatárt átlépve, külföldön próbáltak menedéket találni. A február 24-én bekövetkezett orosz támadás óta egymillió ember érkezett Magyarországra, egy részük továbbutazott Nyugat-Európába vagy visszatért Ukrajnába, de egy részük itt maradt, tette hozzá, megjegyezve, a második világháború óta az ukrajnai a legnagyobb humanitárius katasztrófa Európában. A regionális képviselő közölte, hogy 2,2 milliárd dollárral támogatják Ukrajnában maradt civileket, további 1,85 milliárd dollár áll rendelkezésre azoknak civil és egyházi szervezeteknek a támogatására, amelyek az Ukrajnával szomszédos országokban dolgoznak a menekültek ellátásán. A háborúnak véget kell vetni, de addig is szükség van a segítségre, jelentette ki Roland Schilling.

Dr. Szilágyi Béla, a segélyszervezet elnöke a háború 169. napján közölte: a Baptista Szeretetszolgálat Ukrajnában és Magyarországon is segíti a háború elől menekülőket. Ukrajnába rendszeresen indulnak segélyszállítmányok, és gondoskodnak azokról is, akik Magyarországon akarnak ideiglenesen élni, ott vannak munkatársaik a BOK-csarnokban, mondta. A harcok kezdete óta a szervezet gyógyszert és elsősorban tartós élelmiszert szállító teherautói sok százszor tették meg az utat Beregszászra, Munkácsra, Irpinybe, Bucsába és Kijevbe, közölte. A tiszabecsi Segítség Ponton a baptisták eddig 25 ezer 124 menekültet fogadtak, adtak nekik élelmiszert, szállást, gondoskodtak róluk, segítették továbbutazásukat. Dr. Szilágyi Béla elmondta, a szeretetszolgálat gondoskodik a családokról, amelyek Magyarországon szeretnének ideiglenesen élni: a UNHCR segítségével szállást és oktatást biztosítanak nekik, a sajtótájékoztató helyszínéül választott szálláshelyen például 40 menekült él. Mindez nem volna lehetséges az emberek adománya, az önkéntesek munkája, a magyar kormány, a UNHCR és mások támogatása nélkül, jelentette ki, majd nyomatékosan megköszönte a magyar társadalom önzetlen segítségét. Arra szegődtünk, hogy szeressünk és szolgáljunk, még a legnehezebb időkben is, zárta a tájékoztatót a segélyszervezet vezetője.

A sajtó képviselőinek lehetőségük volt találkozni a programban érintett ukrajnai menekültekkel is. 

 

Fotók: Levision

RELATED NEWS

Hittel és szakértelemmel, jelenlegi és várható nehézségeink közepette is

Egerszalók - A Baptista Szeretetszolgálat megrendezte idei országos vezetői konferenciáját.

Védelem alatt: film az emberkereskedelem elleni tevékenységünkről

Jó szívvel ajánlunk egy kitűnő mozifilmet, ami 2020-ban elnyerte az online megrendezett Verzió filmfesztivál legjobb magyar filmjének járó díjat. Szeptember 8-án került a mozikba Schwechtje Mihály Védelem alatt című alkotása. A film bemutatja Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársának emberfeletti munkáját, aki emberkereskedelem áldozatává vált nőkön segít.

Gépjárműpark kezelő munkatársat keres a Baptista Szeretetszolgálat

A munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök: gépjárművek nyilvántartása, szervizelése, biztosítói ügyintézések, kapcsolattartás szervizekkel, munkatársakkal, szállítmányozási feladatok koordinálása/ellátása.

Lap tetejére