“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Együttműködés, lendület és reménység a menekültekért

Author: Főadmin Date: 2015. június 16., kedd 13:33

 

 

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat (BSZ) elnöke az eseményen bevezetőként leszögezte: a segélyszervezet alapelve szerint tevékenységük során sem politikai, sem vallási szempontból nem tesznek különbséget, munkatársainak meggyőződése az, hogy a szükségnek nincsen bőrszíne, faja, fajtája, nemzete. Hozzátette, az elmúlt húsz évben menekülttáborokban járva, háborúk és katasztrófák helyszínén tevékenykedve megtapasztalták azt, hogy ez mennyire igaz. A lelkész meggyőződése, hogy amikor az emberek a szükséget látják, meg kell érteniük a mondás lényegét: „Az marad meg számodra, amit másoknak adsz”.

A Baptista Szeretetszolgálat professzionális segélyszervezetté nőtte ki magát az elmúlt két évtizedben és fontos, hogy betöltse küldetését. A Baptista Integrációs Központ (BIK) menekült és oltalmazott személyeket ellátó tevékenysége, a Családok Átmeneti Otthonainak (CSÁO) és az úgynevezett „kiléptető házaknak” a megvalósítása, ez a speciális program azért is különleges, mert ilyen korábban nem létezett Magyarországon.

A menekültkérdésben a közelmúltban kialakult politikai természetű polémiára utalva jelentette ki az elnök: „Segíteni és adni kell, az összes többit meghagyom másoknak…” Szenczy Sándor úgy összegzett, örül annak, hogy támogatást kapott a program, de biztos abban, hogy a hosszú távú működéshez az eddigi támogatás mértéke nem lehet elégséges. Úgy gondolja, amit megvalósítottak, azt szeretnék megőrizni, sőt, fejleszteni, hiszen a projekt jól bizonyítja: ha születik egy értékes vízió, amely jó szívvel, tudással és megfelelő anyagi forrással egészül ki, és ha mindenki azt teszi, ami a dolga, akkor a csoda megtörténhet.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára felidézte, nagyon sok missziója létezik a szeretetszolgálatnak a nagyvilágban, de hasonlóan sok a feladata hazánkban is. A projektet értékelve mondta: „Igen, erre van szükség… Azoknak, akik hozzánk bárhonnan problémával, szükséggel érkeznek, tisztességes segítséget kell nyújtani, s ebben a tevékenységben a Baptista Integrációs Központ unikális, az egyik legfontosabb intézmény.”  A politikus megköszönte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) segítségét, majd állami vezetőként szakmailag magas színvonalú munkának nevezte a BIK és a BÁH együttműködésében megvalósuló programot.

„A Baptista Szeretetszolgálat olyan problémákra adott jó megoldási mintákat, amelyek itt vannak velünk. Az, hogy a világban háborúk dúlnak és embereket üldöznek, valóság. Nem tehetünk úgy, mintha mindez nem létezne. A magyar kormány mindenkinek, aki menekült és valami miatt el kellett hagynia a hazáját, akit bármilyen okokból üldöznek, segítséget nyújt, s ennek a segítségnyújtásnak az egyik formája éppen az, amit a Baptista Integrációs Központ megvalósít. Remélem, hogy a kormányzat számára e munkában továbbra is partner lesz a segélyszervezet, illetve annak programja. Olyan lendületet látunk a részükről, amelyre még nem volt példa, s amit jó lenne tapasztalni másoknál is”, zárta szavait Nyitrai Imre helyettes államtitkár.  

Dr. Veres Annamária, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főosztályvezető-helyettese kijelentette: hiszi, hogy hivatala csak jól működő civil partnerekkel lehet igazán sikeres, ez mozdíthatja előre abbéli törekvéseiket, hogy eleget tehessenek célkitűzéseiknek és feladataiknak. „Ez a projekt azért kedves, hiszen évek óta célunk közé tartozott egy olyan intézmény létrehozása, amely átmeneti állomást jelent az állami, intézményesített forma és az önálló lakhatás között. Régóta terveztük ezt, aztán 2013-ban sikerült beindítani a közös programot.”

A főosztályvezető-helyettes felidézte, kapcsolatuk addigra már több mint tíz esztendős volt a segélyszervezettel: létezett tehát a kölcsönös bizalom, az együttműködés pedig nélkülözhetetlennek, zökkenőmentesnek bizonyult a leküzdendő, objektív kihívások és akadályok ellenére is. Veres Annamária megköszönte a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak az elkötelezett munkát és kitartást. A projektre utalva azt mondta, „erre égető szükség van, remélem, hogy ez a fajta intézmény sokáig létezik majd és folytathatja tevékenységét”.

Az átmeneti otthonok kis lakóinak kedves műsora után a szakmai program következett.  Előadást tartott Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ projektvezetője, Katona Gergely szakmai vezető, Kurja Tímea, Fekete Szandra, Szmaler Ottília, Markó Eszter családgondozó, Akela Shabona, Komora Ilma, Filep Imre szociális munkás és Szabó Viola munkatárs.

(A Baptista Integrációs Központ menekült és oltalmazott személyeket ellátó tevékenységéről a bővebb háttéranyagot Sajtószoba című rovatunkba olvashatják.)       

 

 

 

 

 

 

RELATED NEWS

Új gyermekhospice ház épül, az alapkövét helyeztük el

Törökbálint - A 28 éve alapított Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Gyermekhospice Ház 2011-ben Törökbálinton nyitotta meg kapuit, az intézmény azóta ingyen támogatja a kis betegeket és családtagjaikat. Ma egy új épület alapkövét helyeztük el, amely egyedülálló fejlesztés Magyarországon.

„Én vagyok az élet kenyere…”: konferencia az önkéntességről

Budapest - A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ konferenciára várta vendégeit csütörtökön Budapesten, a Benczúr utcai Baptista Házba – a téma az önkéntesség volt.

A Baptista Szeretetszolgálat díjakkal ismerte el kiváló munkát végzett kollégáit

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje áldozatos munkájukat. Eddig több mint négyszáz munkatárs kapott díjat. A 2024. év elismeréseit április 19-én a Wesselényi utcai imaházban adták át az arra érdemeseknek.

Lap tetejére