“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Üzenet a hajósoknak Seregélyesről

Author: Főadmin Date: 2015. január 26., hétfő 10:02

Üzenet a hajósoknak Seregélyesről

Seregélyes – Lelkes iskolás csapat követi nyomon Fa Nándor és Conrad Colman útját, a fiatalok kérdéseket is feltettek az Atlanti-óceánon vitorlázó hajósoknak.

 

            Az ifjak kipirult arccal hajolnak a térkép fölé, fantáziájuk hullámok hátán táncol, képzeletük távoli tájakon barangol és mindannyian egyformán aggódnak a „mi” hajósunkért, Fa Nándorért, és persze társáért, az új-zélandi Conrad Colmanért is.  A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak csoportja, a hetedikesek és a „kéktúrások” szüleik és tanáraik támogatása mellett úgy döntöttek, hogy nyomon követik a Spirit of Hungary világjáró versenyét, a veszélyes utat, annak lehetőleg minden pillanatát rögzítik és megbeszélik egymás között. Egy hatalmas térképet készítenek, rajta kijelölik a vitorlások helyzetét, gyűjtik a Fejér Megyei Hírlapban és másutt megjelent újságcikkeket, interneten keresik a fellelhető adatokat. Mindez sokkal több, mint szórakozás, árulja el Sajtos József igazgató.

             - Nagyon fontosnak tartom, hogy Fa Nándor hajóútjának nyomon követésével ráirányíthatjuk a figyelmet az emberi teljesítmény nagyszerűségére, példát mutathatunk arra, hogy ha valaki mindent megtesz az álmaiért, elérheti azt. Nagyon fontos, hogy lássanak maguk előtt ilyen példát  a gyerekek – mondta a pedagógus a gyerekek gyűrűjében. - Azzal, hogy figyeljük a Spirit of Hungary útját, számos tantárgyat, tudományt van alkalmunk gyakorolni, alkalmazni. A verseny honlapjának kezeléséhez szükség van az informatika ismeretek elsajátítására, az út méréséhez kell matematikai tudás, a történések megértése lehetetlen fizika nélkül. Térképet csak földrajzi felkészültség mellett lehet használni, ráadásul a hetedikesek éppen a kontinensek tanulásánál tartanak. Mivel arra készülünk, hogy Fa Nándornak levelet írunk, ez a magyar irodalomhoz kapcsolódik, társa, Conrad számára azonban angolul kell kérdéseket megfogalmazni.

            Rajzversenyt is szerveznek a gyerekeknek, melynek során az lesz a feladat, hogy le kell rajzolni, festeni, milyen benyomásokat tett a kis szurkolókra Fa Nándor életútja, kitartása és a jelenlegi verseny. 

            - A gyerekekben már eddig is megfogalmazódtak kérdések, és ezeket, ha van rá lehetőség, szeretnénk eljuttatni  a magyar hajó fedélzetére – teszi hozzá az elmondottakhoz Sajtos József.

            Leülünk a térkép köré, a gyerekekből pedig máris előtörnek a szavak. Persze nem bírom megállni, hogy amire tudok, ott helyben válaszoljak, mesélni kezdek mindarról, ami történt Nándorral eddig az Egyenlítő felé haladtában. Elmagyarázom, hogy a mezőny eleje azért gyorsabb a Spirit of Hungarynál, mert a többi hajó nem pontosan a szabályok szerint épült, ezért könnyebb, mint a magyar vitorlás, amely egyelőre a középmezőnnyel képes tartani az iramot. Idézem Fa Nándor hajónaplóját erről:  „Az én hajóm az egyetlen ebben a mezőnyben, amely az új szabályok tiszteletben tartásával épült és megfelel a vonatkozó szabályoknak a belső szerkezeti és panel szilárdságra vonatkozóan. A régi flotta hajóinak, amelyek előttünk mennek, egyike sem tudja ezeket a paramétereket, viszont mind jelentősen könnyebbek nálunk.” Elmondom, hogy a korábban kifogott szélcsend mellett ez az oka a Spirit of Hungary jelenlegi hátrányának: de semmi gond, a hajó még az Egyenlítőnél jár, még meg kell kerülniük a Földet. A magyar vitorlás fedélzetén éjjel-nappal dolgoznak a hajósok, sokszor a háromórás pihenőidő rovására is készülnek a következő váltásra, de a lényeg, hogy jól haladnak, jól mennek, rendben vannak...

            A gyerekek kíváncsian és csillogó szemmel hallgatnak. Elköszönök tőlük és a tanár úrtól, aztán néhány óra múlva ismét beszélek Sajtos Józseffel, aki elmeséli, a gyerekek kérik, ha lehet, adjuk át Fa Nándornak és társának az üzenetet: nagyon szorítanak értük, sok szerencsét és jó utat kívánnak nekik. Arra gondolok, Nándiék biztosan érzik ezt a szeretetet ott kint, az óceánon. Így kell ennek lennie, hiszen ez az, ami átsegítheti őket a valóságos és a lélektani hullámvölgyeken. 

RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére