“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Magyarországon is sokan imádkoztak az amerikai lelkipásztorért

Author: Főadmin Date: 2019. november 25., hétfő 11:14

 

Budafok - A Baptista Szeretetszolgálat képviseletében Gál Dávid ügyvezető igazgató és felesége, Gál Andrea november 24-én, a budafoki baptista gyülekezet istentiszteletén találkozott Andrew és Norine Brunson-nal. Az amerikai lelkészt, Andrew Brunsont a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, s 2018 októberében engedték szabadon.

Andrew Brunson az ünnepi istentiszteleten megdöbbentő nyíltsággal és őszinteséggel beszélt törökországi börtönélményeiről. Az alkalmat követő szűk körű találkozón Gál Dávid elmondta: sok hasonló tapasztalatuk van, szolgálat életveszélyes, háborús helyzetben, például szír menekültek között. A beszélgetésen elhangzott az is, hogy az Open Door keresztényüldözéssel foglalkozó szervezet listáján figyelemmel kísért, extrém módon keresztyénüldöző országok tízes listáját figyelembe véve a Baptista Szeretetszolgálat hét ilyen országban dolgozott, vagy dolgozik: például Észak-Koreában, Afganisztánban, Pakisztánban, Szudánban… Bár a segélyszervezet nem misszióval foglalkozik, a szervezet által a krisztusi szeretetparancs alapján végzett segélymunka sokszor hozzá tudott járulni a missziós erőfeszítésekhez is, például a buddhista többségű Srí Lankán, a 2004-es szökőár katasztrófa után. A Brunson házaspár elismerését fejezte ki a segélyszervezet tevékenységéért, és elmondták, hogy a jövőben is a közel-keleti térségben szeretnének dolgozni.

Az amerikai lelkészt a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát, továbbá a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot, illetve kémkedett az Egyesült Államok javára. Andrew Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat. A bebörtönzött amerikai lelkipásztor szabadon bocsátásáért az amerikai földrészen kívül hazánkban is sok ezren imádkoztak: végül 2018 októberében, hosszas tárgyalások után bocsátották szabadon.

Gál Andrea, Gál Dávid, Andrew Brunson és Norine Brunson 

 



RELATED NEWS

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére