“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Ma van az első ENSZ Emberkereskedelem Elleni Világnap

Author: Süni Date: 2014. július 30., szerda 15:21
Cimkék: emberkereskedelemENSZprogramok

Lépéseket tesz a megelőzésben, védett-házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeit.

2005 augusztusában egy ötoldalú együttműködési megállapodás alapján Szolgálatunk civil képviselője a Nemzeti Koordinációs Mechanizmusnak. Az emberkereskedelem elleni küzdelemben együtt dolgozik állami döntéshozókkal és a témában érintett civil szervezetekkel. 2013 óta szervezetünk tagja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoportjának is.

2013 februárjában indítottuk be legújabb védett-házunkat, amely 6 áldozat befogadására alkalmas. A ház felállításához az Emberi Erőforrás Minisztériuma nyújtott 14 millió forintos támogatást.

Az elmúlt években százával fordultak meg szervezetünk menedéket nyújtó budapesti és vidéki állomásain a kiszolgáltatott helyzetbe került áldozatok. Többségük szexuális kizsákmányolás áldozata. Ugyanakkor, egyre többen kerülnek látókörünkbe, akik házi rabszolgaság vagy kényszermunka áldozatai és előfordult hajléktalan csicskáztatók fogságából menekülő esetünk is.


HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Emberkereskedelem a számok fényében:

 

27 MILLIÓ – Ma több rabszolga él a világon mint korábban bármikor az emberi történelem során. Becslések szerint világszerte 27 millióan élnek rabságban. Férfiakat, nőket és gyermekeket használnak fel akaratuk ellenére, fizikai és szexuális kényszermunkára.

 

12 ÉV – Az emberkereskedelem áldozatainak átlagéletkora 12 év. Gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket, sokszor pedig saját családjuk adja el őket szexrabszolgának a nyomorúságos körülmények miatt. A szexipar folyamatosan keresi kliensei számára az egyre fiatalabb, frissebb „árut”.

 

A 2. LEGJÖVEDELMEZŐBB ILLEGÁLIS ÜZLET – Az emberkereskedelem az emberi lények illegális áruba bocsájtása, elsősorban iparosodott szexuális kihasználás és kényszermunka céljából. A szervezett bűnözés második legnagyobb iparágaként a világ minden országát érinti. Minden 30. másodpercben valakit belekényszerítenek a modern rabszolgaság kötelékébe.

 

Emberkereskedelem Magyarországon

Nyugat-Európában nagy számban vannak az emberkereskedelem Magyarországról érkező áldozatai. Egyre gyakoribb jelenség a munkacélú kizsákmányolás, noha az áldozatok 90%-a továbbra is a szexiparban esik emberkereskedők áldozatává. Hazánkban a mélyszegénységben és az állami gondozásban élő fiatalok a legveszélyeztetettebbek. A sivár életkörülmények, az ingerszegény környezet, iskolázatlanság és a kilátástalanság könnyen sodorja őket az áldozatok szerepébe. Ezeknek a gyermekeknek szinte minden esetben rendezetlen a családi hátterük.

Magyarországon az emberkereskedelem elleni küzdelem akkor lehet előremutató, ha a mélyszegénységben élők helyzete is javulni tud. Széleskörű tájékoztatást és segítségnyújtást kell biztosítani a potenciális áldozatok számára, valamint különös figyelmet fordítani az állami gondozásban élő fiatalok áldozattáválásának okaira, következményeire. Ezen túl az áldozatközpontú társadalmi szemléletformálás mind a szakmai területen dolgozók körében, mind a társadalom összes tagjai körében elengedhetetlen.

Tízezrével állnak az utcán itthon és külföldön a magyar lányok, hogy az arra járó férfiak szexuális igényeit kielégítsék. Svácjban és Hollandiában a magyar lányok száma a mai napon már több mint ezer! Zürichben az utcán és a bárokban szexuális szolgáltatást nyújtó lányok 80-90%-a magyar. Egyre több lányt visznek Olaszországba, köztük sok a 18 éves alatti, Németországba, Spanyolországba, Ausztriába az emberkereskedő-hálózatok keze Mexikóig elér.

Számtalan eset fordul elő Magyarországon belül és azok között, akik visszatérnek Nyugat-Európából. A magyar áldozatok száma itthon és külföldön eléri a 65.000-et is. A visszatérő és a helyben érzékelt áldozatok veszélyeztetettsége miatt kiemelt szükség van a védelemre és szakmai ellátásra. A Baptista Szeretetszolgálat a július 30-i világnap alkalmával is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy valós probléma ma Magyarországon és világszerte.

RELATED NEWS

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére