“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Ma van az első ENSZ Emberkereskedelem Elleni Világnap

Author: Süni Date: 2014. július 30., szerda 15:21
Cimkék: emberkereskedelemENSZprogramok

Lépéseket tesz a megelőzésben, védett-házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeit.

2005 augusztusában egy ötoldalú együttműködési megállapodás alapján Szolgálatunk civil képviselője a Nemzeti Koordinációs Mechanizmusnak. Az emberkereskedelem elleni küzdelemben együtt dolgozik állami döntéshozókkal és a témában érintett civil szervezetekkel. 2013 óta szervezetünk tagja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoportjának is.

2013 februárjában indítottuk be legújabb védett-házunkat, amely 6 áldozat befogadására alkalmas. A ház felállításához az Emberi Erőforrás Minisztériuma nyújtott 14 millió forintos támogatást.

Az elmúlt években százával fordultak meg szervezetünk menedéket nyújtó budapesti és vidéki állomásain a kiszolgáltatott helyzetbe került áldozatok. Többségük szexuális kizsákmányolás áldozata. Ugyanakkor, egyre többen kerülnek látókörünkbe, akik házi rabszolgaság vagy kényszermunka áldozatai és előfordult hajléktalan csicskáztatók fogságából menekülő esetünk is.


HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Emberkereskedelem a számok fényében:

 

27 MILLIÓ – Ma több rabszolga él a világon mint korábban bármikor az emberi történelem során. Becslések szerint világszerte 27 millióan élnek rabságban. Férfiakat, nőket és gyermekeket használnak fel akaratuk ellenére, fizikai és szexuális kényszermunkára.

 

12 ÉV – Az emberkereskedelem áldozatainak átlagéletkora 12 év. Gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket, sokszor pedig saját családjuk adja el őket szexrabszolgának a nyomorúságos körülmények miatt. A szexipar folyamatosan keresi kliensei számára az egyre fiatalabb, frissebb „árut”.

 

A 2. LEGJÖVEDELMEZŐBB ILLEGÁLIS ÜZLET – Az emberkereskedelem az emberi lények illegális áruba bocsájtása, elsősorban iparosodott szexuális kihasználás és kényszermunka céljából. A szervezett bűnözés második legnagyobb iparágaként a világ minden országát érinti. Minden 30. másodpercben valakit belekényszerítenek a modern rabszolgaság kötelékébe.

 

Emberkereskedelem Magyarországon

Nyugat-Európában nagy számban vannak az emberkereskedelem Magyarországról érkező áldozatai. Egyre gyakoribb jelenség a munkacélú kizsákmányolás, noha az áldozatok 90%-a továbbra is a szexiparban esik emberkereskedők áldozatává. Hazánkban a mélyszegénységben és az állami gondozásban élő fiatalok a legveszélyeztetettebbek. A sivár életkörülmények, az ingerszegény környezet, iskolázatlanság és a kilátástalanság könnyen sodorja őket az áldozatok szerepébe. Ezeknek a gyermekeknek szinte minden esetben rendezetlen a családi hátterük.

Magyarországon az emberkereskedelem elleni küzdelem akkor lehet előremutató, ha a mélyszegénységben élők helyzete is javulni tud. Széleskörű tájékoztatást és segítségnyújtást kell biztosítani a potenciális áldozatok számára, valamint különös figyelmet fordítani az állami gondozásban élő fiatalok áldozattáválásának okaira, következményeire. Ezen túl az áldozatközpontú társadalmi szemléletformálás mind a szakmai területen dolgozók körében, mind a társadalom összes tagjai körében elengedhetetlen.

Tízezrével állnak az utcán itthon és külföldön a magyar lányok, hogy az arra járó férfiak szexuális igényeit kielégítsék. Svácjban és Hollandiában a magyar lányok száma a mai napon már több mint ezer! Zürichben az utcán és a bárokban szexuális szolgáltatást nyújtó lányok 80-90%-a magyar. Egyre több lányt visznek Olaszországba, köztük sok a 18 éves alatti, Németországba, Spanyolországba, Ausztriába az emberkereskedő-hálózatok keze Mexikóig elér.

Számtalan eset fordul elő Magyarországon belül és azok között, akik visszatérnek Nyugat-Európából. A magyar áldozatok száma itthon és külföldön eléri a 65.000-et is. A visszatérő és a helyben érzékelt áldozatok veszélyeztetettsége miatt kiemelt szükség van a védelemre és szakmai ellátásra. A Baptista Szeretetszolgálat a július 30-i világnap alkalmával is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy valós probléma ma Magyarországon és világszerte.

RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére