“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Ismét győztek a robotikások, várja őket a világ- és az Európa-bajnokság!

Author: Főadmin Date: 2020. február 21., péntek 18:47

 

Abán Csaba felkészítése után a baptista robotikások ismét remekeltek ma a Magyar Ifjúsági Robot Kupán: a versenyt ezúttal is a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban rendezték.

Egymás után immár kilencedik alkalommal lettek országos bajnokok a minősítő kihíváson, ahol feltételezett katasztrófahelyzetek feladatai várták a fiatalokat. Ezekkel a győzelmekkel (öt robotunk közül egyet sem előztek meg ma) már biztos, hogy a baptista robotikás csapatok ott lehetnek majd májusban a portugáliai Európa-bajnokságon és júniusban a franciaországi világbajnokságon. Akik az újabb világversenyeken való indulás lehetőségét kivívták: ifjabb Abán Csaba, Parilla Anna, Váradi Sarolta, Szabó Alexa, Kramarik Gergely és Bander Ferenc. Az eseményről - amelyen ott volt dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke is - tudósítást készített a Euronews hírtelevízió. Gratulálunk!     

 

Abán Csaba az alábbiakban foglalta össze a történteket:

„Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2020 Budapest nemzeti minősítő verseny

2020. február 21-én a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban került megrendezésre a 14 éves hagyománnyal rendelkező Magyar Ifjúsági Robot Kupa Rescue kategóriáinak nemzeti minősítő versenye. A bajnokcsapatok jogot szerezhettek, hogy Magyarországot képviseljék az European RoboCup Junior 2020 (Portugália) Európa-bajnokságon, és a RoboCup Junior 2020 (Franciaország) világbajnokságon.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata három kategóriában öt robottal nevezett a megmérettetésre.

A haladó szintű Rescue Maze ligában a 2016-ban (U14) világbajnok ezüstérmes, 2018-ban (U19) világbajnok bronz, Európa-bajnok ezüstérmes, Rescue haladó kategóriákban ötszörös minősített magyar bajnok tagokkal versenyző 2_Bit csapatunk ifj. Abán Csaba, Parilla Anna összeállításban indult.

A versenykategóriát jellemzi az általánosan magasabb technológiai szint, valamint az U19-es korosztály felső határához közelítő mezőny. A folyamatosan megújuló szabályok alapján a robotok akadályokkal nehezített, előre ismeretlen labirintusban, autonóm módon, kizárólag szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, katasztrófa-szimulációs helyzetekben teljesítenek feladatokat. A megoldás során az akadályok leküzdése mellett a robotnak képesnek kell lennie a hőmérsékletükkel, vagy számítógépes látással azonosítható áldozatok felkutatására, mentésére.

Csapatunk magabiztos teljesítménnyel, elakadás nélkül hajtotta végre a feladatokat, és szerezte meg újabb bajnoki címét, mellyel kvalifikálta magát az RCJ2020 világ, és EURCJ2020 Európa-bajnokságra.

Az European RoboCup Junior 2018-tól az Entry kategóriákban kínál lehetőséget a RCJ szabályaiban rögzített minimális életkort el nem érő, vagy a világverseny technológiai színvonalához viszonyítva még rutintalanabbnak számító 10-19 éves versenyzőknek. A feladatok a világverseny szabályzatain alapulnak, és könnyítéseket tartalmaznak.

A Baptista Szeretetszolgálat fiatal, 10-13 éves robotikásokból álló Entry csapatai az EURCJ2019 Európa-bajnokságon Rescue Line Entry kategóriában 5. helyezett Váradi Sarolta, Rescue Maze Entry kategóriában 3. helyezett Kramarik Gergely tapasztaltabb versenyzőkkel, és Szabó Alexa, Bander Ferenc első minősítő versenyükön részt vevő, korosztályokban kiemelkedő tehetségekkel indultak.

Mindkét Entry csapatunk minden futamát az elérhető maximális pontszámokkal teljesítette, az első két helyen a baptista csapatok közötti sorrendet a végrehajtáshoz felhasznált idő határozta meg.

Teljesítményükkel robotika csapatunk legfiatalabb versenyzői kvalifikálták magukat az EURCJ2020 Európa-bajnokságra.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata az elmúlt 9 egymást követő évben a mai sikerekkel együtt összesen 16 világ, vagy Európa-bajnokságra minősítő magyar bajnoki címet szerzett a Rescue robotok versenyében. Magyarországot a nemzetközi élmezőnyben képviselve a folyamatosan előkelő eredmények közül kiemelkedik a négy világbajnoki, és két Európa-bajnoki dobogós helyezésük.

Versenyző tanulóink, és iskoláik:

Ifj. Abán Csaba, Parilla Anna,
(Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest).

Kramarik Gergely, Váradi Sarolta,
(Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola, Budapest).

Bander Ferenc, Szabó Alexa,
(Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája, Törökszentmiklós)

A csapatok felkészítője Abán Csaba, a Baptista Pedagógiai Intézet robotika tanára."

 

A versenyre való felkészüléshez a MOL Alapítvány (MOL Tehetségtámogató Program 2019 Művészet-tudomány Kategória) pályázati támogatása is hozzájárult, amelyből az Országos Baptista Robotika Csapat a felkészüléshez eszközöket vásárolt.

RELATED NEWS

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére