“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Baptisták a civil és katonai együttműködés javítása érdekében

Author: Főadmin Date: 2018. február 24., szombat 13:52

 

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is részt vettek február 22-én és 23-án azon a nemzetközi humanitárius műveletekről szóló tanfolyamon, amit az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a Stuttgartba települt amerikai Különleges Műveleti Csoport katonáival, valamint az amerikai haderő civil ügyekkel foglalkozó csoportjával szervezett.

A tanfolyam megnyitóján Guba István alezredes, az MH CKELMK központparancsnok-helyettese köszöntötte a résztvevőket, aki érdeklődésünkre elárulta: ez az első alkalom, hogy lehetőség nyílt a képzés megrendezésére, 36 fő részvételével. A civil kapcsolatokkal foglalkozó amerikai katonák egy része Székesfehérváron, féléves váltásban teljesít szolgálatot, de van olyan is, aki csak erre a tanfolyamra érkezett Magyarországra. „Bízom benne, hogy az amerikai szakemberek segítségével szorosabb lesz az együttműködés a civilek és a katonák között. A résztvevők együtt tanulnak, megismerik egymás eljárási rendjét, így - egy esetleges katasztrófa esetén - hatékonyabban találnak majd megoldást a kialakult helyzetre”- tette hozzá az alezredes.

A tanfolyam célja a regionális krízismenedzsment-képesség fejlesztése és az együttműködés erősítése. A résztvevők áttekintették a katonai erők integrálásának folyamatát a katasztrófavédelmi műveletekben, valamint a hatóságok és az eljáró szervek munkáját. Elősegítették a jövőbeli humanitárius segítségnyújtás koordinációját és gyorsaságát, továbbá mélyebb betekintést nyertek a katasztrófa-elhárítási folyamatokba. A kétnapos képzésen nemzetközi példákon keresztül ismerték meg a szabály- és kapcsolatrendszert a civil és kormányzati szereplők között.

A tanfolyam alapötletét a United States Agency for International Development (USAID), azaz az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala adta. Az 1961-ben létrehozott amerikai kormányszerv világszerte több mint száz országban tevékenykedik. A szervezet fennállása óta egy évben átlagosan hatvanöt katasztrófa helyszínén van jelen. Célja az életmentés, a fegyveres harcok kiújulásának megakadályozása, a természet okozta konfliktushelyzetek kezelése, a katasztrófák társadalmi és gazdasági hatásainak csökkentése és a katasztrófahelyzet megszüntetése. Az USAID szakértői azonosítják a humanitárius szükségleteket, erőforrásokat biztosítanak a reagálási képesség megerősítése érdekében, miközben szorosan együttműködnek más nemzetközi segélyszervezetekkel.

A tanfolyamon instruktorként vett részt az USAID és az OFDA (Office of U.S. Foreign Disaster Assistance, Katasztrófavédelmi Hivatal) két szakembere, akik beszámolóikon keresztül ismertették, miként képes együttműködni a civil és a katonai szektor, és melyek a nemzetközi szinten bevált eljárási folyamatok. A képzés második napján a jelenlévők kisebb csoportokban végeztek szituációs és gyakorlati feladatokat, már megtörtént katasztrófa-események feldolgozásán keresztül.

Az MH CKELMK és az amerikai erők mellett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NKE Doktori Iskola, az MH ÖHP Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a NATO Erőket Integráló Elem és a Baptista Szeretetszolgálat tagjai vettek részt a tanfolyamon.

 

(forrás: honvedelem.hu)

 

RELATED NEWS

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére