“WITH FAITH AND COMPETENCE”

A Baptista Szeretetszolgálat szakemberei ismét az elismertek között

Author: Főadmin Date: 2016. szeptember 27., kedd 17:09

Horváth Sándor programvezető, Soltész Miklos államtitkár, Gál Dávid nemzetközi igazgató és Hári Tibor ügyvezető igazgató 

 

A migránsválság idején tanúsított humanitárius munka elismeréseként hat karitatív szervezet, közöttük a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai vehettek át miniszteri elismerő oklevelet Rétvári Bence parlamenti és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkártól. „Magyarország humanitárius mércével is megméretődött, hiszen a határokon dolgozó karitatív szervezetek komoly segítséget nyújtottak a migránsválságban”, mondta Rétvári Bence. Közölte: a kormány álláspontja egyértelmű, ott kell segíteni, ahol arra szükség van.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai, önkéntesei, egészségügyi szakemberei a válság elmélyülése óta irányítói és logisztikai feladatokat is felvállalva több hazai és külföldi helyszínen vettek részt – részben a magyar hatóságok felkérésére – a migránsok általános segélyezési és speciális egészségügyi szükségleteinek kezelésében. Ennek során szorosan együttműködtek a magyarországi hivatalokkal és szervezetekkel, valamint szerb, horvát, amerikai baptista partnereikkel. A segélyszervezet Tisztelet a Hősöknek programja pedig a határainkon szolgáló katonákat és rendőröket segítette, segíti.     

A Baptista Szeretetszolgálat természetesen nem a mostani válság idején kezdte az ilyen jellegű humanitárius munkát. A menekültellátás területén közel két évtizedes tapasztalattal rendelkeznek vezetői és munkatársai, akik a magyarországi befogadó állomásokon és saját intézményeiben, a családok átmeneti otthonaiban végzett tevékenység mellett a múltban megjárták a világ számos súlyos válságövezetét, ahol menekülttáborok ellátásáért feleltek olyan helyszíneken is, ahol azt más szervezet nem vállalta.

A Magyar Távirati Iroda így számolt be a kedd délutáni eseményről:  

„Rétvári Bence felidézte, hogy tavaly nyáron már nagyon sokan keltek útra, érték el Magyarország határait, és ezeknek az embereknek nyújtottak nagy segítséget a karitatív szervezetek humánus módon, a lehetőségekhez képest emberi körülményeket teremtve. A politikus úgy fogalmazott: Magyarország álláspontja, hogy inkább hálót kell adni ezeknek az embereknek a szülőföldjükön, mint halat itt, Európában, hiszen a végleges megoldás csak az lehet, hogy mindenkinek a szülőföldjén adnak boldogulást. Jelezte, Magyarország mindig kész lesz arra, hogy azoknak az embereknek, akik szükséget szenvednek, a szülőföldjükön nyújtson segítséget. Az államtitkár kiemelte, jó volt a kormány együttműködése a karitatív szervezetekkel, és egyben reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés a jövőben is meglesz.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy tavaly több százezer ember haladt át Magyarországon, és jó döntés volt a segítséget a határokhoz vinni. Az államtitkár felidézte: a humanitárius szervezetek tagjai, önkéntesei nehéz munkát vállaltak a segítéssel és nem egyszer minden jó szándék ellenére agresszióval találták szembe magukat. Soltész Miklós ismertetése szerint a karitatív szervezeteken keresztül Magyarország négy országban – Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában – nyújtott segítséget és a hatóságokkal is példaértékű volt az együttműködésük. Több ezer önkéntes több mint harminc helyszínen segített, több száz tonna élelmiszert osztottak szét, több száz gyermek krízisellátását oldották meg. Közölte: a magyar kormányt óriási dilemma elé állította a tavaly indult migránsáradat, hiszen egyfelől a határ megvédése mellett döntött, másrészt segített a bajbajutottakon, elesetteken. Hozzátette, a kormány 450 millió forintos támogatást nyújtott a karitatív szervezeteknek a múlt év második felében és az idén. Kiemelte: ezt az összeget a humanitárius szervezetek által nyújtott munka megsokszorozta. A két államtitkár miniszteri elismerő oklevelet adott át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőjének.”

 

RELATED NEWS

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére