“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Iskola a szegénység és a háború árnyékában

Author: Főadmin Date: 2016. október 11., kedd 10:17

Mezőgecse a magyar határtól mintegy félóra autóútra fekszik a Beregi járás szívében. A község történelme a 13. századig enged írásos betekintést a falu életébe, de a későbbi időkből egyenesen Mátyás királytól kapott királyi jogokkal is büszkélkedhet. Népessége meghaladja az ezer főt, melyből 913 lélek magyar nemzetiségűnek vallja magát. A község centrumában található református templom udvarában, a templomtorony árnyékában tanul az a 72 diák, akiknek ez az általános iskola adja meg a lehetőséget arra, hogy tanulmányaikat később középiskolában folytathassák. Munkatársaink Jakab Bélával, az iskola igazgatójával beszélgettek.

 

– Sok hátrányos helyzetű diákunk van, akiknek a szülei sokszor a végletekig elmennek azért, hogy a gyermekük a megfelelő képzést kapja. Természetesen mi is napról-napra küzdünk azért, hogy tőlünk telhetően a legtöbb tudást megszerezhessék, és komoly tapasztalatok birtokában jelentkezhessenek a középiskolába. Mi, mezőgecsei pedagógusok ezt hivatástudatból tesszük, mert abból a durván harmincezer forintnyi fizetésből, amit havonta kézhez kapunk, látható, hogy nem karriert építünk. A segítség azért sokszor benyit az ajtónkon, hol magyar barátaink lepnek meg bennünket egy-egy írószer- és füzetcsomaggal, hol pedig Hollandiából kapunk segítséget. Jelenleg is halad az étkezőnk felújítása, mert hála Istennek, az óvodánk létszáma megnőtt, így a bővítésre haladéktalanul szükség volt. Új villanyhálózatot és álmennyezetet kap a többfunkciós épületrész, amelyet egyszerre osztályteremként és étkezőként is lehet majd használni. Harminckilenc nebulónk két csoportban le tud majd ülni ebédelni.

 

– Összesen hány tanulója van az intézménynek?

 

– Jelenleg 72 diákunk van, ebből 39 alsós és 33 felsős. Nyolcadik osztályunk nem indult ebben az évben, mert a szülők ukrán iskolába adták a gyerekeket. Régebben az volt a divat, hogy mindenki magyar iskolába akarta beíratni a gyerekeit, de most ez megfordulni látszik. Az ukrán iskolák azzal reklámozzák magukat, hogy magyar nyelvű osztályt indítanak, de nem lesz belőle semmi, csak beiktatnak a tanrendbe egy pár órát, ahol a magyart, mint idegen nyelvet oktatják.

 

– Van bármilyen más anyagi támogatásuk intézményi szinten?

 

– A magyar anyanyelvű tanárok az anyaországtól kapnak ugyan némi kiegészítést, de mire ez „átfut” az ukrán oktatási rendszeren, különböző adók címén közel a 40 százaléka eltűnik.

 

– Van érezhető hatása itt Mezőgecsén a háborúnak?

 

– Ha azt mondom, hogy a pénzünk hétről hétre egyre keveset ér, vagy azt, hogy az Oktatási Minisztériumnak naponta kell gázóra-állást diktálnunk, vagy azt, hogy a szülők közül többen rettegve nyitják ki a postaládájukat, mert a hetedik hullámban ígérik a behívókat a hadköteles férfiaknak, akkor így gondolom érthető, hogy igen, van érezhető hatása az orosz-ukrán konfliktusnak.

 

– Gondolom, ez a község életére is rányomja a bélyegét…

 

– Sokan dolgoznak már Magyarországon, vagy Ausztriában, Németországban. Legtöbbször úgy kezdődik ez, hogy a családfenntartó apuka kiutazik, és aztán persze hamarosan utánuk megy az egész család is.

 

– Milyen újításokat terveznek a következő évekre?

 

– Az egyik legégetőbb az iskola tetejének teljes cseréje lenne, mert folyamatosan beázunk annak ellenére, hogy amit tudunk, magunk toldozgatunk-foltozgatunk. A lánymosdó burkolása és fűtése ugyan befejeződött, de a fülkék elkészítése várat még magára.

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat Fogadj örökbe! elnevezésű programja keretén belül Ön is részese lehet a mezőgecsei iskola felújítási programjának, ahol a következő időszakban az épületek belső és külső munkálatait segíti segélyszervezetünk. Támogatásából az iskolának sportszereket vásárolunk,  a karácsonyi Cipősdoboz Akció keretén belül ajándékcsomagot juttatunk az iskola tanulóinak, valamint a külső játszótér fejlesztését valósítjuk meg. 

 

Kérjük támogassa havi 3000 forinttal a mezőgecsei általános iskola tanulóinak támogatását ide kattintva indíthatja el. 


Lap tetejére