“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Az ország talán legszegényebb falujában osztott segélyt a szeretetszolgálat

Author: Főadmin Date: 2018. április 11., szerda 14:20

 

Csenyéte – A borsodi kistelepülésen, Csenyétén folytatták a legszegényebb néprétegek támogatása érdekében végzett tevékenységüket a Baptista Szeretetszolgálat adományozási igazgatóságának munkatársai.  

 

A 19. században telepedtek meg a cigányok Csenyétén, akik jelenleg a falu szinte teljes lakosságát adják. A népszámláláson a település lakossága 396 fő volt, 94 százalékuk a statisztika szerint is roma származású, hiszen csupán 6 százalékuk vallotta magát magyar nemzetiségűnek, a helybéliek több mint a fele kiskorú. Szinte senkinek nincs munkája. A Borsod Online így írt a faluról: „Rossz hírű település Csenyéte, pedig akár Abaúj ékszerdoboza is lehetne. A csereháti dombok között fekszik, a Vasonca patak völgyében. Legnagyobb problémája, hogy szegény emberek lakják, mind, egytől egyig, akik a túlélésért küzdenek nap, mint nap. Nyár végén csipkebogyót szednek, máskor kukázni járnak Miskolcra és Kassára.”

A Baptista Szeretetszolgálat adományozási igazgatóságának munkatársai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével, az SZJA 1 százalékának felajánlásából származó élelmiszerekkel, az I-Celltől kapott segítséggel, márkamentesített ruhaneműkkel és a Régio Játék felajánlásaival április 10-én, kedden két teherjárművel érkeztek a faluba, ahol gyorsan összegyűlt a lakosság, hogy sorban álljon az adományért. Néhányan persze nem tudták fegyelmezni magukat, de végül nagyobb baj nélkül mindenki, aki türelmesen kivárta a sorát, kapott a segítségből. Ahogy teltek az órák, jóval több, mit ötszázan mehettek haza a segélycsomaggal, azaz többen, mint ahányan a faluban laktak. Vélhetően híre ment a környéken is annak, hogy támogatás érkezett Csenyétére.

A csomagokba háromféle készétel – babgulyás, mexikói chilis bab és töltött káposzta – konzerv, valamint kukorica konzerv, tésztaszósz, pudingpor, száraztészta, tea, a kisgyerekeseknek bébiétel és tápszer került. A lakosság ruhaneműt és a kisgyerekes családok gyermekjátékot is kaptak.

A segélyszervezet munkatársai április 12-én, csütörtökön egy újabb helyszín felé indulnak, hogy igyekezzenek enyhíteni a rászorultság mértékén. Aznap a nógrádi Borsosberényben osztották ki a segélycsomagokat.      

 

Lap tetejére