“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Dr. Szilágyi Béla, elnök

Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke 1974-ben született Budapesten. 

A Baptista Szeretetszolgálat munkájában a kezdetektől részt vett a kuratórium tagjaként és önkéntesként, 2000-től pedig főállású munkatársként. Majd Aalelnöki munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Baptista Szeretetszolgálat mára a Magyarország egyik meghatározó segélyszervezetévé és több száz szociális és oktatási intézmény fenntartójává nőtte ki magát. 

Baptista családból származik, ahol egy biztonságos, szerető családban felnőve kimagasló tanulmányi eredményeinek is köszönhetően az ELTE jogi karán végzett, közben egy évet ösztöndíjjal Virginiában, az Averett University biznisz képzésén is tanult. 

A jogi egyetemet követően ügyvédi pályára állt. Két évet dolgozott egy neves ügyvédi irodában, ahol nemzetközi ügyekkel, médiaügyekkel és gazdasági ügyekkel foglalkozott. Az itt szerzett tudást és tapasztalatot (munkamorál, fegyelem, rendszerben való gondolkodás…) azóta a szeretetszolgálati munkájában is hasznosítja. A szeretetszolgálatnál először a nemzetközi csoport vezetője, ugyanakkor a Rescue 24 speciális mentőcsapat tagjaként számtalan bevetésen is részt vett. Családjával együtt jó néhány segélyezési, fejlesztési programban is dolgozott, így éltek Kambodzsában, Vietnámban, Sri Lankán, Haitin, Észak-Koreában, de az Egyesült Államokban is. Felesége, Lilla gyógypedagógus, szomato-pedagógusként mozgássérült gyermekek fejlesztésével foglalkozik. Két gyermekük van. 

2007-ben a Fordham Egyetem meghívására részt vett az ENSZ és nemzetközi segélyszervezetek munkatársainak szervezett nemzetközi humanitárius segélyezés posztgraduális képzésen. A következő évben csatlakozott a képzés oktatói gárdájához, így New Yorkban, a genfi és a barcelonai kihelyezett képzésen is tanított. Mára itthon is oktatja a segélyezést a Corvinus Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, az Óbudai Egyetemen és Dallasban a Baptista Egyetemen. Ugyanakkor segélyszervezetek munkatársait képezte Mianmarban, Libanonban, Grúziában, Örményországban és Ukrajnában is. Ez utóbbi a szeretetszolgálat egyik missziója is. 

“Minden ember számít” - vallja - “addig vagyunk a helyünkön, amíg az egy embert látjuk, őt tudjuk felemelni, az ő méltóságát szolgálni.” 

Szolgálatának egyik mozgatórugója személyes Isten-kapcsolata (vagy hite?). Baptista szülei és nagyszülei hiteles, erőteljes hite - mivel felvállalták a hitüket, nem tanulhattak tovább, nem kaphattak megfelelő munkát - példa volt számára, ugyanakkor ott volt benne egy keménység, lázadás is emiatt. Évfolyamelső, osztályelső, a baptista közösségben is korosztályában vezető volt, és a sikerek büszkévé, lázadóvá tették. Ez rendszeres iskolai verekedésekbe torkollt. Tizenöt éves korában Isten egy igehirdetésen keresztül érintette meg. “Ekkor megfordult az Úr, és rátekintett Péterre. Péter pedig …keserves sírásra fakadt.” Úgy érezte, Isten akkor az ő szívébe néz, és pontosan azt látja, amit el szeretne rejteni, a lázadást, a büszkeséget, az erőszakot, a sebeket, amik azóta is ott vannak az öccse arcán. Megértette, hogy minden nagyszerű teljesítmény ellenére neki is a szüksége van a Megváltóra. Isten szeretete egy új kezdetet hozott. Megtérését követően, a kilencvenes évek elején az ébredési hullámban, a Falumisszióban kezdte a keresztény szolgálatot. Ma a Tahi Baptista Gyülekezet vezetője.


 
Lap tetejére