“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Sodorja őket a reménység

Author: Főadmin Date: 2013. november 19., kedd 17:27

 

szirkisfiu

Szófia  (Tihanyi Tamás) – Szíriai menekülteknek juttatott el segélyt minap a velencei alapítású Baptista Szeretetszolgálat.

Egy  korábbi  háború képei mosódnak fel előttem emlékeim széles folyómedréből. A délszláv válság, amikor gyakran magyar harcolt magyarral, emberség az embertelenséggel, gyűlölet a  kitartással. A Balkán testét a kilencvenes években már sokadszorra tépte fel az öldöklés karma, mint ahogyan még mindig   tömegsírokban nyugodnak a világháborúban a partizánok által meggyilkolt magyarok ezrei. De ez most már egy másik háború. Amely nem kevésbé kegyetlen, nem kevésbé bonyolult és  nem kevésbé fájdalmas az előzőeknél.

Igaz, a szíriai vérengzés kissé távolabb van a szemérmes, kétszínű és béketeremtő tetteiben gyakran impotensnek bizonyuló Európától, de a menekültek első hullámai már átcsaptak az unió határain. Az első embercunami Bulgáriát érte el, naponta több százzal növekszik és már a 12 ezret átlépte  a beözönlők száma. A bolgár katasztrófavédelem még kapkod a levegő után, hiszen csak kétezer menekült befogadására alkalmasak a táborai. Pedig Szíriában nem lesz egyhamar béke.

Amíg megtesszük a Szófiáig tartó cirka nyolcszáz kilométert, van időm felidézni az eltelt tizenhét évet. Az időt, amely a Baptista Szeretetszolgálat velencei megalakulásától mostanáig eltelt, az újságírás regényét, amelynek katarzisait számomra mindig a segélyszervezet munkatársaival megtett egy-egy út jelentette újabb és újabb háborúk és természeti katasztrófák felé. Tapasztalt útitársaimat mind régről ismerem, vezetőnkkel, Gál Dáviddal 2001-ben két hetet dolgoztam Afganisztánban: azóta ő a szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója lett.  Most a  Vrazdhebna táborba tartunk, amely egy lepusztult iskolaépület nem messze a repülőtértől.

– Hosszú ideje igyekeztünk már, hogy megtaláljuk a módját a szír menekültek megsegítésének – mondja Gál Dávid. – Ezért örültünk, amikor októberben megkeresett minket a Külügyminisztérium azzal, hogy Bulgária  nemzetközi segítséget kér. Erre reagáltunk, hiszen a bolgár baptistákkal már tizenöt éves kapcsolatot ápolunk. Rajtuk keresztül találtuk meg a Vrazdhebna tábort, illetve annak vezetőjét, egy nyugalmazott bolgár katonatisztet. Felmértük az igényeket és összeállítottuk a segélycsomagokat. Ezek átadását végezzük el a táborban, ahol  négyszáz szíriai menekült él.

A szürke ég alatt szürke épület: első látásra ennyi a tábor. Kemény tekintetű  férfiak, arcukat eltakaró nők járják a folyosókat és az udvart, fel sem nézve  a közelben felszálló utasszállító repülőkre –  nekik  az álmaik szárnyalnak egy sokkal jobb világ felé. Mosolyt csak a gyerekek arcán látok. Mint Afganisztánban, Csecsenföldön, Srí Lankán és Kambodzsában, a legkisebbek szája nevetésre görbül, amint egy kis reményt látnak az idegenek érkezésében. A felnőttek egy ilyen őszinte  kitárulkozáshoz már többet tapasztaltak. A 31 éves Asszad  azonban kevésbé zárkózott, kék szemei barátságosak. Kémikus, Dubajban dolgozott vendégmunkásként. Amikor hazament szabadságra, a háború fogadta. A hátát a falnak veti, úgy beszél.

– Ahogy hazaértem, egyre rosszabb lett a helyzet. Fegyvert akartak adni a kezembe, de nem tudtam, ki ellen kellene harcolnom, annyi féle  csoport vesz részt a háborúban. Ezért inkább elmenekültem.

Ahol élt, ott eleinte viszonylag nyugodt volt a helyzet, de megszűnt az ivóvíz-,  az áramellátás és nem volt mit enniük. Aztán a hadsereg egyre inkább azt a körzetet is be akarta vonni a harcokba. Asszadot megkérdem, milyen az életük a  táborban.

– Eleinte  nagyon rossz volt, de kezdjük megszokni az új környezetet és  próbálunk munkát találni, mert nem akarjuk, hogy a bolgár állam tartson el minket.

– Hazatérnétek?

– Igen, persze,  de ez egyelőre lehetetlen.

– Mikor érhet véget a háború Szíriában?

– Az biztos, hogy nem mostanában. Nagyon sok csoport harcol egymással.

– Kinek az érdeke ez a háború? Kinek jó ez?

– Minden szomszédos országnak és nagyhatalomnak is megvan a  maga  érdeke. Ezt a legtöbben közülünk így gondolják.

A csomagok gazdára találnak, a családok pedig tovább élik közös életüket a zsúfolt  osztálytermekben. Az egykori iskola falán fehér foltok jelzik a táblák helyét. Ahol nyilván a békéről is sokat tanítottak az intézmény virágkorában a bolgár pedagógusok. De hiába: a háborúhoz még mindig sokkal jobban értünk.

RELATED NEWS

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Várjuk az adományokat horvátországi segélyprogramunk folytatásához!

Budapest, Pákozd – A Baptista Szeretetszolgálat folytatja az adományok gyűjtését a horvátországi földrengéskárosultak javára. A tárgyi adományok átvétele két helyszínen lehetséges.

Lap tetejére