“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Leesett az első hó a menekülttáborban

Author: Főadmin Date: 2015. november 28., szombat 09:55

 

A Baptista Szeretetszolgálat segélymunkásai Opatovac után már hetek óta Slavonski Brodban, egy jól kiépített, téliesített menekülttáborban tevékenykednek együttműködésben a horvát baptistákkal, az amerikai keresztény önkéntesekkel, a Horvát Vöröskereszt munkatársaival és a többi, horvátországi és külföldi segélyszervezet aktivistájával. A magyarok elsősorban az éjszakai, 22 órától 6 óráig tartó nyolc órás műszakot vállalták el, általában akkor van kevesebb segítő a táborban, munkájukra akkor van a legnagyobb szükség. Bár a tábor hatalmas sátrai fűthetőek, a létesítmény jelenleg átmeneti, úgynevezett tranzit állomásként működik. Az autóbuszokkal érkező menekülteket először regisztrálják, ellátják élelmiszerrel, higiéniai eszközökkel és szükség esetén meleg ruhával, a rászorulókat orvos elé kísérik, majd a migránsokat viszonylag rövid idő elteltével ismét autóbuszokra ültetik és a járművek útnak indulnak a szlovén határ felé.

A magyarok elsősorban az élelmiszer és higiéniai csomagok kiosztásában segédkeznek: a november 26-ra virradó éjjelen például az idei első hóesésben tették ezt, amikor csak az éjszakai órákban mintegy húsz autóbusz érkezett, tele menekültekkel.  A táborban egyébként elég sok segélyszervezet képviselteti magát, közöttük többen külföldiek, sokan érkeztek például Svédországból, az Egyesült Államokból, Németországból. A tapasztalatok szerint a migránsok regisztrálása szervezetten folyik, a horvát hatóságoknak Slavonski Brodban eddig még nem kellett komolyabb rendzavarásra reagálniuk. A magyar baptista segélymunkások azt látták az elmúlt napokban, hogy az érkezők többsége továbbra is fiatal, felnőtt férfi, hozzájuk képest arányosan csak kevesen jöttek családostól, és viszonylag kevés az ellátásra szoruló gyermek.

A Baptista Szeretetszolgálat helyi és tengerentúli partnereivel folyamatosan egyeztetve továbbra is igyekszik a lehető leggyorsabban reagálni a migrációs válság okozta kihívásokra. Ha kell, folyamatos menekülttábori jelenléttel, ha szükséges, segélyszállítmány összeállításával és útnak indításával.           

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére