“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Baptista konduktorok Vietnámban

Author: Főadmin Date: 2016. november 02., szerda 13:39

 

A mozgáskorlátozottsággal élő fogyatékosokat Vietnámban is megbélyegzik, és szinte bizonyos, hogy egy ilyen gyermek súlyos szegénységet jelent a családnak. Az anyának vagy a nagymamának 24 órás felügyeletet biztosítva otthon kell maradnia, hiszen a sérült gyermek nem tud rendesen mozogni, enni, öltözködni. Márpedig Vietnámban – ebben a szegény, de fejlődő délkelet-ázsiai országban – gyakran a sok küzdelem is kevés ahhoz, hogy megfelelő színvonalon élhessen egy közösség. Többnyire minden családtag – beleérte a gyereket is – dolgozik, ezért ha egy kereső kiesik, azonnal felborul a család kényes pénzügyi egyensúlya.
A Respond24 konduktorai a közelmúltban ismét Vietnámban dolgoztak: Szenczy Katalin és Szilágyi Lilla Tay Ninh tartományban, illetve Danang városában segítettek az 5-12 éves gyerekeken. A nagyon intenzív program eredményei ismét bizonyították, hogy a híres Pető-módszer hatékony és eredményes. Mindez nagy meglepetés a szülőknek, hiszen a gyerekeknek nem csak a fizikai, hanem a szellemi és érzelmi fejlődése is látványos. A szülők számára pedig lehetőséget jelent: amíg gyermekükkel a mozgássérült központban foglalkoznak, munkájukkal megnyugtatóan biztosítani tudják a család megélhetését. 

Novemberben lett tíz éve, hogy Vietnámban mozgássérült gyermekek és tanáraik részére konduktív oktatási és rehabilitációs program kezdődött. A képzésben résztvevők először Hanoiban készültek fel arra a munkára, amelyet később magyar támogatással és szakmai felügyelettel országszerte hét különböző intézményben folytattak. A következő projekt 2009-ben volt, akkor az Európai Unió támogatásával Bac Giang tartományban négy hónap alatt 120 hallgatót készítettek fel a Baptista Szeretetszolgálat szakemberei. Két esztendővel később az Irishaid támogatásával ismét a főváros, Hanoi lett a képzés helyszíne.

Szenczy Katalin és Szilágyi Lilla konduktorok idén szeptemberben tértek vissza a dél-kelet ázsiai országba, hogy – ezúttal az USAID támogatásával – újabb Flame-programmal segítsék az ottaniakat. Miután Tay Ninh-ben hallgatókat készítettek fel, októberben Danang városában egy újabb tanfolyammal folytatták a munkát. A tervek szerint a projekt jövőre folytatódik.   

 

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére