“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Augusztus 19-e a Humanitárius Világnap

Author: Főadmin Date: 2017. augusztus 19., szombat 10:10

 

Az ENSZ határozata alapján 2008 óta augusztus 19-én ünnepeljük a Humanitárius Világnapot, amikor a világ azok előtt tiszteleg, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként, önkéntesként dolgoznak vagy dolgoztak. E nap jó alkalom ahhoz, hogy bár ez lehetetlen vállalkozásnak tűnik, mégis megpróbáljuk röviden összefoglalni a Baptista Szeretetszolgálat elmúlt több mint 20 esztendejét, felidézve a legfontosabb törekvéseket. 

Mára széles körben ismertté vált az 1996 áprilisában alakult szervezet sokrétű segítő munkája. A szeretetszolgálat a Karitatív Tanács tagjaként mára Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezetévé vált, mely intézményein keresztül naponta mintegy 20 ezer embernek nyújt segítséget. Ezt a felelősségteljes munkát közel 3 ezer munkatárs és több száz önkéntes végzi országszerte és a világ számos országában.

A Baptista Szeretetszolgálat alapítója a Magyarországi Baptista Egyház, „megálmodója” és máig elnöke Szenczy Sándor lelkész. Az alapító okiratban is rögzített cél, hogy Jézus Krisztus szeretetparancsa alapján segítsünk a rászorulókon itthon és külföldön származástól, nemzetiségtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül. Törekvésünk, hogy a rábízott feladatokat „hittel és szakértelemmel” végezzük. Magyarországon elsőként indítottuk el és honosítottuk meg a segélyezés és adományozás olyan formáit, mint a jelképes örökbefogadás, az adományok elektronikus nyomkövetése, vagy a védett házak fenntartása az emberkereskedelem áldozatainak.

Legszélesebb körben mégis a hazai és külföldi katasztrófáknál nyújtott gyors és szakszerű segítségnyújtásunkról ismernek bennünket. A HUBA RESCUE 24 speciális mentőcsapat a világ bármely válságövezetében 24 órán belül képes megkezdeni a segítségnyújtást. A Baptista Szeretetszolgálat az elmúlt két évtizedben a világ 30 országában segített több mint egymillió rászorulónak. Így épült fel a cunamit követően árvaház Sri Lankán vagy a földrengés után Haitin. Ezek az intézmények máig segítik a szükségben lévőket. A folyamatos segítségnyújtáshoz szükséges források zöme a szeretetszolgálat „Fogadj örökbe” elnevezésű támogatási programján keresztül magyar adományozók támogatásából érkezik. A szervezetet az Európai Unió a négy legfontosabb magyar segélyszervezet között tartja nyilván.

A szeretetszolgálat egy nemzetközi mentőcsapatot is koordinál, a Baptist World Aid Rescue24 International Team-et.

A segélyszervezet 1997-től részt vesz a mozgáskorlátozott gyermekek rehabilitációjában és segélyezésében azáltal, hogy aktívan segíti a társadalomba való integrációjukat itthon és külföldön. A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi csoportja több globális kérdésekkel, társadalmi érzékenyítéssel foglalkozó program megvalósításában is részt vett az elmúlt évtizedben itthon és külföldön egyaránt. Több mint 10 éve elkötelezetten küzdünk az emberkereskedelem ellen. Lépéseket teszünk a megelőzésért, védett-házakban biztosítjuk az áldozatok védelmét, ellátását, képviseljük érdekeiket, segítséget nyújtunk – a külképviseletek és nemzetközi szervezetek felkérése alapján – a külföldön rekedt áldozatok hazajuttatásában.

A BSZ hazánk egyik legnagyobb egyházi fenntartójaként a jószolgálati tevékenységével összhangban a szegények és rászorulók megsegítése érdekében döntött a szociális közfeladatok ellátásáról. A saját alapítású intézmények mellett jelentős számban az önkormányzatoktól és más fenntartóktól átvett ellátásokkal is bővült a szolgáltatási paletta.

A hajléktalanellátás területén az ország egyik legnagyobb fenntartójaként 800 állandó és további 250 krízis férőhellyel gondoskodunk a fedél nélkül élő emberekről. A szeretetszolgálat által működtetett szociális konyhák, népkonyhák, mobil népkonyhák szintén több ezer rászoruló számára biztosítanak napi egyszeri meleg ételt.

A szervezet 2013 óta foglalkozik a nyílt örökbefogadás közvetítésével. Az ország több pontján nyitottunk olyan Baptista Pontokat, melyek révén a térség szociálisan rászoruló családjainak nyújtanak segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat sokrétű tevékenységének országszerte ismert része a 2003 óta működő Cipősdoboz Akció, mely az ország legnagyobb karácsonyi karitatív akciója.

A történetet tovább írjuk…

 

 

 

 


RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére