“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Új helyen nyílt meg a Napraforgók Háza

Author: Főadmin Date: 2024. január 08., hétfő 22:08

 

A 28 évvel ezelőtt Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Országos Szociális Intézményfenntartó Központ egyik legfiatalabb, nappali ellátást nyújtó otthona a Napraforgók Háza, ahol elsősorban enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő rászorultakról gondoskodnak a munkatársak és az önkéntesek.

 

A harminc férőhelyet biztosító intézmény korábbi címéről új helyre, a Szúnyog utcába, nagyszerű, a tevékenységhez méltóbb körülmények közé költözött. Az ünnepélyes avatáson Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke szólt először.

– Amikor Jézus Krisztus itt járt ezen a földön, a hegyi beszédben mondott egy aranyszabályt: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” Jézus szerint, ha azt várjuk, hogy szeressenek és megértsenek bennünket, türelmesek és figyelmesek legyenek velünk az emberek, nekünk is ugyanazt kell adni. Egy ilyen intézmény, egy ilyen szolgálat ezt üzeni. Igyekszünk megelőlegezett módon, nem másokra várva, hanem követésre méltón példát mutatva tenni, amit a szívünk diktál, a szeretet diktál, mert Jézus is ezt tette. Nem várta, hogy szeressék őt, hanem eljött és szeretetet adott, az életét adta és lehetőséget mindannyiunk számára, hogy teljes és tartalmas életet élhessünk.

Az egyházelnök megköszönte az érintett családok bizalmát és köszönetet mondott a város önkormányzatának azért, hogy az intézmény új, nagyszerű helyére költözhetett. Azt kívánta, minden ellátott tapasztalja meg Jézus aranyszabályát, majd áldást kért a Napraforgók Házának szolgálatára.

Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat hitéleti főigazgatója felidézte: amikor a segélyszervezet közel harminc éve megkezdte működését, az egyik első szociális intézménye a bicskei Fogd meg a kezem! fogyatékossággal élők nappali otthona volt. Három éve költöztek új névvel Székesfehérvárra, majd minap a város szívébe, a Szúnyog utcába.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiválónak nevezte a segélyszervezettel és a baptista egyházzal való együttműködést, amelynek jó példája a Széchenyi utcában megújuló imaház is.

– Nagy öröm egy város életében, amikor temploma épül vagy bővül. Külön szeretném megköszönni, hogy egy új kereszt dobogtathatja meg a megújult baptista imaház közelében, az arra járók szívét. Nagyszerű a most megnyíló intézmény is. Ugyan a vízkereszttel lezártuk a karácsonyi időszakot, de itt úgy érzem, az ünnep egy kicsit folytatódik, hiszen a sok mosoly azt üzeni, hogy ezt a napot mindenki ajándéknak tekinti.

A polgármester elmondta: ismerte a korábbi helyszínnel kapcsolatos problémákat, ezért döntöttek úgy, keresnek egy jobb minőségű önkormányzati ingatlant, amely hosszú távon jelent biztonságos megoldást az intézmény számára. A segélyszervezetnek sok munkával és nem kevés befektetéssel sikerült a házat felújítania annak érdekében, hogy a kis közösség növekedjék, fejlődjék. A városvezető megígérte, hogy a jövő érdekében továbbra is együtt gondolkodnak majd a Baptista Szeretetszolgálattal. Hozzátette, a bérleti díjtól a város eltekintett, de bízik abban, hogy más módon is segíthetik még a Napraforgók Házát. 

– Különleges napot ünnepelhetünk, mert az a kiváló együttműködés, amely a vármegyével és Székesfehérvárral immár 28 éve létezik, most tovább erősödhet – ismételte meg Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke is. – Annak idején egy apró lépéssel, de hatalmas látással indultunk, mára több tízezer embernek nyújt a segélyszervezet ellátást a szociális munka és az oktatás területén, ez pedig tovább erősödhet Székesfehérváron. Mit mondhat valaki egy ezeréves székesfővárosban, amikor a saját története csupán közel harminc évre tekinthet vissza? „…ó ember, mi légyen a jó, és mit kíván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.” Mi szeretnénk cselekedni az igazságot! Az igazság pedig az, hogy egy közösség akkor lehet erős, értékes, ha mindenki felé a legtöbbet, a legméltóságteljesebbet nyújtja, és mi ezt szeretnénk biztosítani.

Az ünnepséget Hári Tibor, az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ – egyébként a székesfehérvári Öreghegyen élő – ügyvezető főigazgatója imával zárta, majd az ellátott fiatalok kedves és megható énekkel, verssel köszönték meg a gondoskodást.

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat díjakkal ismerte el kiváló munkát végzett kollégáit

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje áldozatos munkájukat. Eddig több mint négyszáz munkatárs kapott díjat. A 2024. év elismeréseit április 19-én a Wesselényi utcai imaházban adták át az arra érdemeseknek.

Budafokon mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat

Budapest - A Szeretetszolgálat Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat április 14-én sorra került állomásaként a budafoki gyülekezet szeretetteljes közösségében mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat.

Közeledik a Szeretetszolgálat Vasárnapja!

Budapest - Április 14-én, vasárnap az egyik nagy baptista gyülekezetben egy istentisztelet keretében röviden bemutatjuk/felvillantjuk a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, a küldetésünket és hívjuk a gyülekezetet a közös szolgálatra, önkéntességre, támogatásra.

Lap tetejére