“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Belföld

Különleges program a megelőzésért

Author: Főadmin Date: 2017. június 08., csütörtök 09:15

 

Budapest – Szemléletváltásra, a generációk közötti hatékony kommunikációra és megfelelő mintákra, példaképekre és jövőképre van szükség ahhoz, hogy csökkenthető legyen a szerhasználók száma – jelölte ki a főbb irányokat a Momentán Társulat és Zacher Gábor június 2-án, a Függő játszma elnevezésű szakmai napon. A különleges élményalapú módszereket használó drogprevenciós programot először rendezték meg, a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központja volt az egyik közreműködő. A segélyszervezet évek óta önállóan is tesz a közös célokért. 

 

A Baptista Szeretetszolgálat OSzSK az elmúlt évben több vidéki telephelyén új elemként indította el – a „lefedetlen” területeken – komplex drogprevenciós szolgáltatásait. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2016. évi kábítószerügyi pályázatain a Családműködési és a Drogcsúszda iskolai drogprevenciós program összességében 5,5 millió forintos támogatást nyert el. A projektekkel párhuzamosan több telephelyen elkezdődtek a büntetőeljárás alá vont drogfogyasztók részére nyújtott megelőző-felvilágosító kezelések is. A segélyszervezet munkatársai szakmai felkészítő tréningen sajátíthatták el azokat a technikákat, amelyek segítségével felkészülten tudják fogadni a speciális célcsoportok tagjait.

A Drogcsúszda program az egészség- és személyiségfejlesztés komplex módszereit ötvözi annak érdekében, hogy a leghatékonyabb módon tudjon segítséget nyújtani az oktatási intézmények diákjainak és pedagógusainak a drogprobléma kezelése során. Az iskolai prevenciós programok rövid lefutásúak, ezért a hosszú távú eredményesség szempontjából különösen fontos, hogy az érintettek helyben, lakóhelyükhöz legközelebb érhessék el a segítő helyeket, azaz a Baptista Szeretetszolgálat irodáit. Az interaktív foglalkozások hozzájárulnak a készségfejlesztés, a döntéshozatal, a problémamegoldó készség és a stresszkezelés játékos módon való átéléséhez.

A Baptista Szeretetszolgálat OSzSK munkatársainak tervei szerint a következő tanévben az oktatási intézményekkel már kialakult együttműködéseket tovább erősítik, valamint újabb intézményekkel keresnek kapcsolatot.

 

Közös szakmai nap a Momentán Társulattal és más szervezetekkel

 

Az elmúlt három évben 250 új pszichoaktív szer jelent meg a világban. Az új készítmények 90 százaléka Kínából érkezik a világ különböző pontjaira. Felmérések alapján hazánkban minden harmadik 15-16 év közötti fogyasztott már valamilyen legális vagy illegális drogot. Jelenleg 350 ezer hétvégi drogfogyasztó van és körülbelül 20 ezer a kábítószerfüggők száma. Egy hétvége alatt körülbelül százan kerülnek kórházba szerhasználat miatt, s noha a nemzetközi átlag ennél sokkal rosszabb, mégis a számok megoldást sürgetnek.

Függő játszma címmel egyedülálló programot indított el a Momentán Társulat Zacher Gábor toxikológus és néhány, a témában érintett civil szervezettel közösen a Baptista Szeretetszolgálat is annak érdekében, hogy a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatban olyan tudásbázist, és lehetséges módszertani és megoldási javaslatokat adjon át, melyek a probléma felismerésében és akár kezelésében is aktív segítséget tudnak nyújtani az iskolai nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

 

Zacher Gábor toxikológus véleménye

 

„Nem a kábítószert kell megelőzni, hanem az oda vezető utat”, hangsúlyozza Zacher Gábor toxikológus. „Ezt ne prevenciónak hívjuk, hanem nevelésnek. Meg kell tanulni együtt élni a drogokkal. Szemléletváltásra van szükség leginkább a felnőttek körében. A legfontosabb dolog, hogy arra neveljük a gyermekeket, hogy tudjanak és merjenek nemet mondani. Ehhez azonban olyan mintákra, példaképekre, értékrendszerre és keretekre van szükség – nem csak a családban, de az iskolában is, a nagyobb diákoktól ellesve – amelyek megtanításával, átadásával gyermekeink a kritikus pillanatban nemet tudnak mondani a drogra. Mindennek a kulcsa azonban a kommunikáció, hogy hidat tudjunk verni a szülő-gyerek generáció szakadéka fölé, és szülőként, tanárként ne csak beszéljünk a gyerekkel, hanem beszélgessünk vele. Főleg az olyan témákról, mint a drog, amit az egyik oldal tabuként, a másik pedig fétistárgyként kezel”, magyarázza a toxikológus. „Az a legnagyobb baj a kábítószerekkel, hogy 15 évvel ezelőtt ha megkínáltak egy füves cigivel, lehetett tudni, hogy THC van benne, de ma a bizonytalanság van benne”, fűzte hozzá Zacher.

 

 


RELATED NEWS

Vízkereszt-napi istentisztelet a szigetszentmiklósi baptista gyülekezetnél

Koncertshow a jótékonyság jegyében

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 16. alkalommal hirdette meg Cipősdoboz Akcióját, melynek eredményeként 60 260 ajándékkal teli doboz gyűlt össze, mondta el köszöntőjében Gál Dávid ügyvezető igazgató 2019. december 28-án, a Papp László Budapest Sportarénában az „Igazából karácsony” címmel megrendezett Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) koncertshow megnyitóján.

A 2019-es esztendőben is nagy sikerrel zárt a Cipősdoboz Akció. Köszönjük!

Budapest – Több mint 60 ezer cipősdoboz ajándékot gyűjtött össze a 2019-es évben a jótékonysági programot 16. alkalommal lebonyolító Baptista Szeretetszolgálat. Az évről-évre egyre népszerűbb Cipősdoboz Akció bázisa idén is a budapesti Deák tér melletti Cipősdoboz Vár volt. A kampány újabb gyűjtőpontokkal bővült, országszerte már 350 helyen vártuk az adományokat.

Lap tetejére