“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Hánykolódó életek kikötője

Author: Főadmin Date: 2015. június 11., csütörtök 11:55

A menekültek szociális és gyermekvédelmi intézményben történő ellátásának gondolata 2013 őszén vetődött fel, amikor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai megkeresték a Baptista Szeretetszolgálatot a menekült családok elhelyezésének nehézségeivel. Azt ezt követő egyeztetések során formálódott meg az a program, mely később alakot is öltött és mára a legtöbb elemében megvalósult.

- Ezt egy, az Európai Menekültügyi Alap (EMA) által támogatott projekt segítségével tudtuk véghezvinni, amelyben a BÁH konzorciumi partnerként vesz részt - mondta Ghyczy Gellért szociális munkatárs. - A megvalósító a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy által fenntartott Baptista Integrációs Központ (BIK). A program keretében olyan szolgáltatásokat alakítottunk ki, amelyek elsősorban menekült embereket, családokat látnak el. Fontos kiemelni, hogy a program abban a tekintetben mindenképpen egyedülálló, hogy olyan szociális, vagy gyermekvédelmi szolgáltatás nem működött eddig Magyarországon, amely kifejezetten menekülteknek jött volna létre, és ennek érdekében szakmai munkájában, kialakításában, működésében ehhez a speciális körülményhez alkalmazkodott volna.

A programban vállalták két helyszínen családok átmeneti otthonának (CSÁO) a kialakítását 40-40 menekült részére. A két intézményre a jogszabályi férőhelykorlátok miatt volt szükség. Az otthonokban a Befogadó Állomásokról érkező menekült, vagy oltalmazott státusszal rendelkező családok laknak.

- Az intézmény a jogszabályokban meghatározott szolgáltatások mellett kiegészítő támogatást is biztosít: pszichológiai segítséget nyújtunk, megteremtettük a magyar nyelvtanulás lehetőségét, a gyerekeknek külön fejlesztő programokat állítottunk össze - folytatta Ghyczy Gellért. - Az Új Európa Alapítvány támogatásának is köszönhetően rendszeresen töltik kötelező közösségi szolgálatukat gimnazista diákok az intézményben, segítve az ott dolgozók munkáját. Az év végére a diákokkal közösen összeállítunk egy olyan  anyagot is, mely tájékoztatást nyújt az egyes szociális problémákról: ez adja az alapját annak az előadás-sorozatnak, melyet középiskolákban szeretnénk szervezni.

Már a program megvalósításának kezdetén látták, nem csupán családoknak van szükségük szállásra és segítségre, hanem egyedülállóknak is, ezért több intézményben fogadnak egyedülálló menekült, vagy oltalmazott emberek: közel húszan laknak a Soroksári úti két hajléktalan átmeneti szállón. A szeretetszolgálat közel 100-120 embernek nyújt szociális vagy gyermekjóléti ellátást és segítséget új életük kialakításában. Mára minden férőhely megtelt, ezért a jövőben - amint erre lehetőség adódik -, leginkább az egyedülálló emberek számára fenntartott férőhelyekkel bővítik a lehetőségeket.

- Az intézményi ellátáson túl számtalan fórumon képviseljük szervezetünket és segítjük a menekült, oltalmazott embereket. Mára rendszeresnek mondható, hogy minket keresnek meg egy-egy probléma megoldása során, mint például annak az izraeli-orosz kettős állampolgár idős hölgynek az ügyében is, aki semmilyen ellátásra nem jogosult hazánkban, „hazáiba” pedig nem térhet vissza. A BÁH egyszerűen nem tudott megoldást találni, nekünk sikerült: a Pécsett lévő, általunk fenntartott szeretetotthonban helyeztük el, ahol nagyon jól érzi magát. A debreceni Befogadó Állomásról is megkerestek minket egy maliból származó férfi ügyében, akit egy veszekedést követően úgy fejbe vágtak krikett ütővel, hogy majdnem belehalt, felépülése után epilepsziás rohamai lettek, jobb megoldás híján a befogadó állomás pszichiátriai osztályán helyezték el. Nem tudnak vele kommunikálni, mivel csak a ritka törzsi nyelvet, a szongit beszéli. Az állomáson azt mondták, a szongit nem beszéli senki Magyarországon, ilyen embert sehol nem találnak: nekünk sikerült, hamarosan megyünk Debrecenbe. Ugyancsak minket kerestek meg annak a férfinak az elhelyezésével kapcsolatban, aki egy bombázás során súlyosan megsebesült a fején. Halottnak hitték, bedobták a halottas gödörbe, aztán egy orvos észrevette, hogy lélegzik. Felépült, Magyarországra került, ahol valamiért a szentgotthárdi pszichiátriai intézményben helyezték el. Már volt nálunk, megnézte a szállást, ahol el tudnánk helyezni, tetszett neki, szervezzük a költözését.

A példák jól mutatják, hogy fontos és aktív tagjává váltak a menekülteket, oltalmazottakat ellátó közösségnek. Részt vesznek abban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által összehívott munkacsoportban is, amely a gyermekvédelmi törvény áttekintését végzi, javaslatot téve az ellátórendszer fejlesztésére. Feladatuk megfogalmazni olyan javaslatokat is, amelyek a menekült és oltalmazott gyerekek ellátását javítja. 

- Szoros és kiváló kapcsolatot tartunk fenn az UNHCR-rel, az ENSZ menekültügyi szervezetével, minden rendezvényükön, fórumukon jelen vagyunk. Ugyancsak gyakran egyeztetünk a Belügyminisztérium és az EMMI munkatársaival is.

A BÁH-al való kiváló kapcsolatukat jelzi az az együttműködési megállapodás, amelyet Szenczy Sándor 2014. december 5-én írt alá: ebben a két fél kifejezi együttműködési szándékát és a menekültek, oltalmazottak támogatásáért való közös törekvésüket.

A Baptista Integrációs Központ a főváros 13. kerületében működteti a családok átmeneti otthonát, ahol az év elején iraki kurd, afgán, albán, kameruni, togói, elefántcsontparti , kubai, szír, palesztin és örmény menekült családok éltek, ők többségükben embercsempészek hálózatán keresztül érkeztek kiszolgáltatva hazánkba. A CSÁO pályázati forrásból a Berzsenyi Dániel Gimnázium közösségi szolgálatot végző tanulóival együttműködve szabadidős, közösségteremtő programot valósít meg: első alkalommal február 10-én, kedden délután a berzsenyis gimnazisták közreműködésével kubai ízekkel ismerkedhettek meg a különböző kultúrákból érkezett menekültek. Miközben az intézmény emeletén Ottero magyar fiatalok segítségével megfőzte Mórok és keresztények elnevezésű rizses, fekete babos, csirke- és sertéshúsos kubai ételkülönlegességét, a földszinten farsangi álarcokat készítettek a gyerekek, a nagyobbak pedig előadást hallhattak Magyarország farsangi népszokásairól.

Markó Eszter szociális munkás elmondta: a tavaly alapított CSÁO-ban telt ház van.  A pogramot  újabb közös rendezvénnyekkel folytatják, lesznek különböző kézműves és szabadtéri foglalkozások: a cél az, hogy megpróbálják a nehéz sorsú menekültek csoportját amennyire lehet, egymást elfogadni képes emberek közösségévé formálni, életüket jobbá, tartalmasabbá tenni amellett, hogy igyekeznek megismertetni az országot is, amelyben az elmúlt hónapokban átmeneti otthonra leltek. A menekültek többnyire a zöldhatáron keresztül, embercsempészek közvetítésével  érkeznek az országba. Számukra elsősorban nem Magyarország a célország, hanem Nyugat-Európa.           

- Amióta megnyitottunk, folyamatosan tapossuk ki az utat, hiszen az intézmény egyedülálló az ország szociális történetében - mondta Markó Eszter. - Többünknek nem  volt rutinja, de beletanultunk a munkába. Tudjuk, miként kezeljük a feszültségeket, a vallási, kulturális különbségekből adódó konfliktusokat. Előfordul, hogy a hozzánk érkező késő kamaszkora óta országról-országra vándorol, miközben sokféle hatás éri. Ahogyan viselkedik, az sokszor abból fakad, miket élt meg a vándorlása során.

Igen, a vándorok... Eszter mesél egy lányról, aki 17 évesen indult el Eritreából, Szudánon és más észak-afrikai országon keresztül jutott el hozzánk, jórészt gyalog megtéve az utat.  Volt, ahol több évet, akadt, ahol csak néhány hónapot maradt. Mindenütt más törvények, más normák, más rendszerek vették körül, amelyekhez alkalmazkodnia kellett a túlélés reményében. Szudánban elszakadt az édesanyjától és azóta nem tud róla semmit. Aztán az év elején tovább indult Németországba, egyik napról a másikra, mindenféle előzetes bejelentés nélkül.

-  Úgy érkezett hozzánk, hogy már kisbabát várt és tavaly márciusban hozta világra a gyermeket - mondta Eszter. - Amíg nálunk lakott, a bő fél év alatt nagyon jól belerázódott gyermeknevelésbe, s ha mást nem is, ezt a tudást magával tudta vinni.

De nem mindenki megy el Nyugat felé. Markó Eszter büszke arra a kubai családra, amelyik nemrégiben költözött az otthonból albérletbe: ők az elsők, akik itt, közöttünk próbálják meg az életet. Sorsuk hánykolódó hajója kikötőbe ért. 

 

     

 

 

 

 

 

        

 

RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat díjakkal ismerte el kiváló munkát végzett kollégáit

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje áldozatos munkájukat. Eddig több mint négyszáz munkatárs kapott díjat. A 2024. év elismeréseit április 19-én a Wesselényi utcai imaházban adták át az arra érdemeseknek.

Budafokon mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat

Budapest - A Szeretetszolgálat Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat április 14-én sorra került állomásaként a budafoki gyülekezet szeretetteljes közösségében mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat.

Közeledik a Szeretetszolgálat Vasárnapja!

Budapest - Április 14-én, vasárnap az egyik nagy baptista gyülekezetben egy istentisztelet keretében röviden bemutatjuk/felvillantjuk a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, a küldetésünket és hívjuk a gyülekezetet a közös szolgálatra, önkéntességre, támogatásra.

Lap tetejére