“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Gyermekek a gyermekekért: hiszen mindig ők az igazi áldozatok

Author: Főadmin Date: 2016. február 09., kedd 23:16

 

 

Sok százezer gyermek menekült el Libanonba a szíriai, iraki harcok, illetve az Iszlám Állam fegyvereseinek terrorja elől. A Baptista Szeretetszolgálat helyi partnerszervezetével együttműködve kifejezetten szíriai gyerekeket befogadó iskolát nyitott sok hónappal ezelőtt azért, hogy a menekült fiataloknak legalább egy része tanulhasson. Az intézményben kétszáz-kétszázötven gyermeket oktatnak elsősorban szíriai tananyagból, szíriai tanmenettel, arab és angol nyelven.  Az oktatás mellett a családokat szociális segítségben részesítik, élelmiszerrel, ruhával látják el a gyerekeket. A cél nem titkoltan az, hogy a menekült családok minél közelebb maradjanak szülőföldjükhöz, ne idegen országban, például a számukra kulturális értelemben teljesen más Európában keressenek jövőt maguknak egy olyan ábrándot kergetve, amely nyomán a csalódás, a gyökértelenség és a boldogtalanság szinte bizonyos.

Olyan gyerekek ők, akik megpróbálják elfelejteni félelmeiket. Szüleikre lényegében vadásztak hazájukban az Iszlám Állam gyilkosai. A szélsőségesek végig garázdálkodták a siíta és keresztény lakóövezeteket, az iskolákból kihajtották a más vallású diákokat, összeszedték a munkahelyekről a számukra hitetlen férfiakat és otthonukból a nőket. Szerencsés volt az, akivel csak védelmi adót fizettettek, másokat azonnal kivégeztek. És ennek még nincs vége. Sőt: ennek ma még senki sem látja a végét.

– Hagyománya van már nálunk az ilyen jellegű örökbefogadásnak – mondta Sajtos József, a seregélyesi baptista általános iskola igazgatója. – A dél-kelet ázsiai cunami, majd a Haitin történt földrengés után korábban már történt hasonló az iskolánkban. A legutóbbi felhívást akadt, aki igenlően fogadta, mások elutasítóak voltak. Azonban a viták békésen, megnyugtató módon zajlottak le: a kérdésekkel természetesen megkerestek igazgatóként engem, vagy az osztályfőnököt, esetenként a szülők egymás között beszélték meg dilemmáikat. Mindezzel együtt sikernek értékelem az akció eredményét.

A segélyszervezet felhívását az igazgató továbbította az osztályfőnököknek, ők ismertették a karitatív lehetőséget az osztályközösségekkel: nyilvánvalóan a gyerekek életkorának megfelelő módon.  Még a legkisebbek is beszélgettek a történésekről, a nagyobbaknál pedig teljesen természetes módon merült fel a szíriai háború és az onnan menekülők sorsa.  A tanárok szülői értekezleten is ismertették a felhívást. Voltak elutasító döntések, de átlagban egy-egy osztály egy szíriai menekült kisgyermek féléves örökbefogadásának költségeit vállalta.

– Így összességében hét Libanonba menekült szíriai kisgyerek örökbefogadását tudja vállalni iskolánk egy esztendőre.   A döntés nem csak a szülők és a tanulók szemléletétől, a családok anyagi helyzetétől is függött, de büszke vagyok arra, hogy olyan gyermekek és szülők is a támogatást választották, akik nagyon rossz körülmények között élnek.

Az igazgató úr elmondta, hogy a seregélyesi iskolára korábban is jellemző volt az ilyenfajta érzékenység, ám amióta a Baptista Szeretetszolgálat lett az intézmény fenntartója, erre külön figyelmet fordítanak.

– A gyerekek reagálnak a világ történéseire, hiszen a kicsik is okosak, és nincsenek burokban.  Van véleményük a folyamatokról, amelyeket a saját életükön keresztül tudják magukban a legjobban feldolgozni. Mivel gyerekekről van szó, másként érinti őket a probléma, mintha csupán felnőttek megsegítéséről szólt volna a felhívás: megadtuk a honlapok címeit, hol lehet utána olvasni a történéseknek, rengeteg fotót láttak, de ismerik a kölni és az ahhoz hasonló eseményeket is, amelyek árnyalják a menekültek helyzetéhez való hozzáállást. A legtöbben eljutottak ahhoz a felismeréshez, hogy soha nem a gyermek a felelős azért, ami vele történik. Ők áldozatok.

 

RELATED NEWS

Budafokon mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat

Budapest - A Szeretetszolgálat Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat április 14-én sorra került állomásaként a budafoki gyülekezet szeretetteljes közösségében mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat.

Közeledik a Szeretetszolgálat Vasárnapja!

Budapest - Április 14-én, vasárnap az egyik nagy baptista gyülekezetben egy istentisztelet keretében röviden bemutatjuk/felvillantjuk a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, a küldetésünket és hívjuk a gyülekezetet a közös szolgálatra, önkéntességre, támogatásra.

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Lap tetejére