“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Civil-katonai együttműködés a Baptista Szeretetszolgálat részvételével

Author: Főadmin Date: 2018. június 18., hétfő 15:22

 

Ócsa – A Baptista Szeretetszolgálatot is felkérték az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központjától, hogy segítse a harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi, nem-kinetikus képességek alkalmazásán alapuló gyakorlatot az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán.  

A Baptista Szeretetszolgálatot Horváth Sándor programvezető képviselte, aki elmondta: először 2016-ban kaptak hasonló felkérést a honvédségtől, aminek akkor és most is szívesen tettek eleget. Hozzátette, egy humanitárius szervezet számára itthon, békeidőben egészen más az együttműködés szintje, mint egy  külföldi konfliktus övezetében. Utóbbi esetben a szervezetek között az együttműködés során főként a biztonságot, valamint a logisztikai segítségnyújtást érintő kérdések merülhetnek fel. Az itthoni együttműködés sokrétű, ami az elmúlt években megnyilvánult a Tisztelet a Hősöknek elnevezésű baptista program támogatásán keresztül, de kiemelkedő még a Cipősdoboz Akcióban történő együttműködés is. 

A gyakorlat fiktív szituációja szerint egy távoli afrikai országnak nemzetközi segítségre volt szüksége, amelyet az ENSZ és szakosított szervezetei, illetve egy nemzetközi katonai kontingens biztosított. A helyzetet bonyolította az adott térségben élő két etnikum ellentéte is. A forgatókönyv szerint a katonáknak tárgyalásokat kellett előkészíteni és lebonyolítani kormányzati és nem kormányzati, valamint más civil szervezetek képviselőivel. Az  egyik nem-kormányzati szereplő a Baptista Szeretetszolgálat volt, amelynek szerepe szerint a katonákkal megbeszéléseket kellett folytatni egy esetleges humanitárius feladat ellátásáról az adott térségben.  A gyakorlaton hat nemzet mintegy nyolcvan katonája működött együtt a civilekkel a kéthetes program során.


RELATED NEWS

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére